Заступник голови Комітету тенісу на візках Міжнародної федерації тенісу (ITF) Даніель Абсолон з 17 до 20 червня відвідав з офіційним візитом Харків на запрошення першого віце-президента федерації тенісу України, заступника голови Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Юрія Сапронова. В ході візиту Д.Абсолон ознайомився з тренувальною базою харківських тенісистів-візочників. Також він відвідав низку тенісних клубів міста та взяв участь у заходах, проведених у рамках "Фестивалю тенісу". Крім того, представник ITF провів майстер-класи для харківських тенісистів-візочників.

На прийомі в ХОДА, підбиваючи підсумки візиту, Д.Абсолон зазначив, що "захоплений побаченим у Харкові. Про такі умови тенісисти-візочники багатьох країн світу можуть лише мріяти. Тепер я розумію, де закладені корені вашого стрімкого прогресу. Міжнародна федерація уважно стежить за вашими успіхами, і вже на 2011-2012 р. Україна включена до програми пріоритетів ITF у розвитку тенісу на візках. Ця програма - початок великого шляху співпраці. У її рамках міжнародна федерація бере на себе зобов'язання щодо сприяння в забезпеченні українських візочників новим обладнанням, а також проведення декількох методологічних семінарів із залученням провідних тренерів світу і гравців, які входять до першої світової десятки тенісу на візках". За його словами, перший такий семінар попередньо запланований на серпень і буде приурочений до першого професійного турніру серед тенісистів-візочників в Україні. "Саме підвищення рівня спортивної майстерності, а також залучення талановитих молодих гравців стане запорукою майбутньої участі українських візочників у Паралімпійських іграх. Ця знакова для українського тенісу подія вже цілком реально може відбутися на найближчих іграх у Лондоні", - підкреслив він.

За словами Ю.Сапронова, "для нас цей проект дуже важливий. Ми бачимо, як змінюються очі наших вихованців. Як вони горять бажанням добитися поставленої мети. Хто - потрапляння на Олімпіаду, хто регулярних занять захоплюючою грою, яка робить життя повноцінним та яскравим. Нам дуже приємна увага міжнародної федерації, і ми вдячні президенту ITF Франческо Річчі Бітті, який своєї обіцянки у сприянні українським візочникам, даної під час візиту до Харкова у 2010 р., дотримався. Ця підтримка потрібна нам не з матеріальної точки зору. Ми все одно б продовжували цей проект, тому що він дає шанс і надію на повноцінне життя багатьом людям. Ми раді тому, що за допомогою порад і рекомендацій досвідчених консультантів зможемо уникнути помилок, властивих початкового шляху, і в найкоротші терміни вийти на високий професійний рівень організації тренувального процесу і власне гри".

Як зазначив заступник голови ХОДА Євген Савін, "проект тенісу на візках для нас - чудовий приклад, прапор, на який можна рівнятися. Він показує тим, хто зневірився, втратив надію, зневірився у власних можливостях, що життя не закінчується трагедією. І є реальні можливості для самореалізації навіть після важких потрясінь. Ми хочемо показати суспільству, що поряд - такі ж люди, які волею обставин потрапили в непросту ситуацію, але залишилися повноцінними членами суспільства".

Довідка "SQ". У серпні 2008 р. з ініціативи Михайла Добкіна (тоді - мера Харкова) і Юрія Сапронова в Харкові була організована перша в Україні секція тенісу для людей з обмеженими можливостями. У 2009 р. були проведені перші змагання для гравців секції. Харківська тенісистка-візочниця Олена Шингарьова завоювала три одиночні титули й один парний на турнірах у Шрі Ланці та Туреччині.