Тенісний турнір "Рівні можливості" відбувся 17 червня на кортах тенісного клубу "Парк" в рамках змагань на Кубок Харкова. У турнірі взяли участь тенісисти-візочники, депутати міської ради, а також представники облдержадміністрації.

Турнір "Рівні можливості" виграла пара у складі харківської тенісистки-візочниці, переможниці трьох професійних турнірів серії ITF Futures "SSC Open 2011" Олени Шингарьової та депутата Харківської міськради Володимира Тупіцина. Срібний кубок завоювали тенісист-візочник Ігор Драпаковський в парі з начальником Головного управління економіки Харківської облдержадміністрації Сергієм Авершиним. "Бронзу" виграли тенісист-візочник Олег Капінус і депутат Харківської міськради Євген Шаповал. Четверте місце посіли тенісист-візочник Сергій Афанасенко з Молдови разом з депутатом Харківської міськради Дмитром Бондаренко.

Як зазначив віце-президент Федерації тенісу України Всеволод Кевліч, турнір "Рівні можливості" дає людям з обмеженими можливостями відчути життя у всій її повноті. "Формат цих змагань створений для того, щоб тенісисти-візочники відчували підтримку з боку депутатів, а депутати, в свою чергу, не втрачали спортивну форму", - підкреслив В. Кевліч.

За його словами, можливо, пізніше, коли тенісисти-візочники натренуються, можна буде змінити формат змагань - зіграти не змішаними парами, а візочники проти депутатів. "Тенісисти-візочники вже третій рік тренуються на кортах ТК" Парк ". Цього року вони їздили на професійні турніри, четверо гравців отримали рейтингові очки. Харків'янка Олена Шингарьова входить в сотку найкращих у світі. В українських тенісистів-візочників є всі перспективи взяти участь в Паралімпіаді в Лондоні. Але для цього їм потрібен рейтинг, який видобувається нелегко ", - підкреслив В. Кевліч.

За словами Євгена Зубкова, директора благодійного фонду Юрія Сапронова, основна складова проекту "Рівні можливості" - соціальна. "Не важливо, хто виграв турнір, головне, що люди з обмеженими можливостями взяли в них участь, відчули всю повноту життя, відчули, що можуть показувати хороші спортивні результати, приймати участь в суспільному житті", - додав Є. Зубков.

Як підкреслив депутат міськради Є. Шаповал, у турнірі беруть участь не тільки представники Харкова, але й гості з Молдови. "Спочатку проведення турніру "Рівні можливості" ініціювала депутатська група "Молоді регіони". Ініціативу підтримав Харківський міський благодійний фонд Юрія Сапронова. І тепер ці змагання вже стали традиційними. У цьому змаганні ми з Олегом Капінусом показали гарний теніс і у впертій боротьбі посіли третє місце ", - зазначив Є. Шаповал.

Тенісистка-візочниця Є. Шингарьова в минулому році також грала в парі з депутатом В. Тупіциним. "Можна сказати, що ми - це пара, що склалася. Цього року ми зустрілися, як рідні та близькі люди, можна сказати, передчували задоволення від гри. Якщо у 2010 році спочатку було трохи важкувато, ми ставилися один до одного з обережністю, то зараз пари були більш зіграними і зібраними, кожна гра носила цікавий і завзятий характер. Турнір залишив в душі відчуття справжнього тенісного свята", - підкреслила О. Шингарьова.

Турнір "Рівні можливості" пройшов у рамках "Фестивалю тенісу в Харкові". 18 червня на кортах ТК "Парк" завершаться жіночий професійний тенісний турнір "Sapronov-tennis Kharkiv Ladies Cup" та міжнародні змагання тенісистів-візочників "Кубок Харкова", в якому беруть участь тенісисти з Молдови та України. Змагання будуть проведені в одиночному і парному розрядах. Також пройде турнір вболівальників тенісу.

 

 

Довідка "SQ". У серпні 2008 р. з ініціативи Михайла Добкіна, тоді мера Харкова, і Юрія Сапронова в Харкові була організована перша в Україну секція тенісу для людей з обмеженими можливостями. У 2009 р. були проведені перші змагання для гравців секції. У липні 2010 р. в гості до харків'ян прибули спортсмени з Одеси, а також міст Молдови та Росії. Тоді харків'яни посіли перше місце в першому командному турнірі. А вже в 2011 р. провідні тенісисти секції взяли участь у кількох професійних турнірах в Росії, Туреччини і Шрі-Ланці. Тенісистка-візочниця Є. Шингарьова завоювала три одиночні титули і один парний.

Теніс гравців з обмеженими можливостями входить в програму Паралімпійських ігор. Правила такого тенісу практично нічим не відрізняються від звичайних, принциповим є тільки право тенісиста-візочника продовжувати розіграш після другого відскоку м'яча від поверхні корту.