Працівники ГУ МВС України в Харківській області збирають фототеку футбольних хуліганів, які порушують громадський порядок на трибунах і на територіях спортивних комплексів. Про це 13 липня на засіданні організаційного комітету з підготовки та проведення Євро-2012 повідомив заступник начальника Головного управління МВС України в Харківській області з питань Євро-2012 Ігор Сенчук.

За його словами, зараз розробляється міжнародна база фанів, фан-рухів і їх лідерів. "Ці заходи дадуть можливість не допускати на спортивні змагання тих, хто неодноразово порушував громадський порядок і спокій", - зазначив І. Сенчук.

Він повідомив, що вже зібрані і направлені до МВС України всі необхідні документи для створення окремого центру з підготовки до Євро-2012. Передбачається, що співробітники цього центру будуть відповідати за безпеку вболівальників під час матчів Євро-2012 і припиняти протиправні дії футбольних фанатів. Також у функції центру будуть входити запобігання тероризму, наркоторгівлі та злочинам проти життя, здоров'я і власності громадян України та іноземців, забезпечення безпеки дорожнього руху, забезпечення безпеки в місцях проживання офіційних гостей.

І. Сенчук підкреслив, що вже налагоджено співпрацю між харківською міліцією та місцевими органами влади, СБУ, також узгоджено план дій щодо забезпечення правопорядку під час матчів Євро-2012 в Харкові. Крім того, розроблено схему дислокації підрозділів МВС для патрулювання в дні проведення матчів центральній частині міста, а також територій, прилеглих до авто-і залізничних вокзалів.

За словами І. Сенчука, в структурі підрозділу карного розшуку створено окремий відділ з розкриття злочинів, скоєних іноземцями та стосовно них, а також сектор з боротьби зі злочинами, пов'язаними з діяльністю радикальних молодіжних формувань. "Ці підрозділи здійснюють моніторинг організацій та окремих осіб, які є прихильниками або пропагують ідеї неонацизму, расизму та скінхедського руху", - зазначив І. Сенчук.
 

Довідка "SQ". Фінальна частина чемпіонату Європи з футболу 2012 р. відбудеться в Польщі та Україні. 11 грудня 2009 р. Донецьк, Київ, Львів і Харків були остаточно затверджені як міста з української сторони, які приймуть матчі фінального турніру Євро-2012. У Польщі матчі Євро-2012 приймуть Варшава, Вроцлав, Гданськ і Познань. Фінальний матч турніру відбудеться в Києві.