Харківське обласне відділення (ХОО) Національного олімпійського комітету (НОК) України залучило майже 500 тис.грн. до фонду підтримки спортсменів, які готуються до участі в Олімпійських іграх у Лондоні 2012 р. Про це 11 листопада під час засідання виконкому ХОО НОК повідомив заступник голови ХОО НОК України, заступник голови Харківської облдержадміністрації Євген Савін.

Він також відзначив, що обласні федерації стрільби з лука, вільної боротьби та бадмінтону звернулися до ХОО НОК з проханням виділити їм кошти на придбання спортивного інвентарю. Зокрема, Федерація стрільби з лука просить 44 тис. грн. на купівлю стріл, прицілів і луків для підготовки до змагань, Федерації вільної боротьби потрібно 45 тис.грн., Федерації бадмінтону - 18 тис.грн. на придбання інвентарю.

Як підкреслив голова ХОО НОК, голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, за кожною обласною федерацією закріплені спонсори. "Тому трьом федераціям, що звернулися до ХОО НОК, буде надана матеріальна допомога на закупівлю інвентарю з позабюджетних коштів", - зазначив М.Добкін. Він додав, що гроші на потреби федерацій вільної боротьби і бадмінтону вже виділені. Федерації стрільби з лука поки передано 12 тис.грн. (ці гроші виділив депутат Харківської міськради Олександр Василенко). "Є ще два спонсори, закріплені за цією федерацією, і ми проведемо з ними переговори про виділення необхідних коштів", - додав М.Добкін.

"Ми вже зібрали майже 500 тис.грн., а це чимало. Усього ми плануємо зібрати близько 5 млн.грн. Спонсорських коштів, які підуть на підтримку спортсменів і тренерів для того, щоб вони гідно представили нашу область і нашу країну на Олімпійських іграх", - підкреслив М.Добкін.

Довідка "SQ". Дев'ять харківських спортсменів уже отримали ліцензії на участь у літніх Олімпійських іграх, які пройдуть у 2012 р. у Лондоні (Великобританія). Ліцензії отримали Віктор Рубан, Вікторія Коваль і Ніна Мильченко (стрільба з лука), Олексій Пригоров (стрибки у воду), Дар'я Степанюк (плавання), Наталія Погребняк і Ганна Міщенко (легка атлетика), Олександр Гвоздик (бокс) та Ібрагім Алдатов (вільна боротьба).

До списків на підготовку до літніх Олімпійських ігор у Лондоні, затверджених у НОК, включені 73 харківських спортсмени-кандидати до національної збірної України. З них 16 відносяться до елітної групи - це ті, хто має максимальні шанси увійти до національної збірної.

Олімпіада-2012 - тридцяті за рахунком літні Олімпійські ігри. Вони пройдуть у Лондоні з 27 липня до 12 серпня. Лондон стане першим містом, яке прийме ігри вже втретє (раніше Олімпіада проходила там у 1908 і 1948 рр.).

Як повідомив 20 червня М.Добкін, харківські спортсмени, які претендують на участь у літніх Олімпійських іграх 2012 р. у Лондоні, будуть отримувати додаткове фінансування. Загальна сума фінансування становитиме 5 млн. 600 тис.грн. За словами М.Добкіна, якщо спортсмен отримає ліцензію на участь в Олімпійських іграх, то фінансова підтримка йому буде надаватися аж до від'їзду до Лондона.