Харківські автошколи поки не випустили жодної групи водіїв, що мають право керувати скутерами. Про це 23 червня у прес-центрі інформагентства "STАTUS QUO" повідомив заступник начальника управління ДАІ в Харківській області Олександр Азацький.

"Програми з підготовки водіїв категорії А1 (скутерів і мопедів) з'явилися ще в березні. Але оскільки автошколи не зареєстрували жоден скутер, то вони, відповідно, не мають права надавати відповідні послуги. Ніхто в Харківській області водійського посвідчення категорії А1 поки не отримав . Але процес триває", - зазначив О. Азацький.

За його словами, крім реєстрації навчальних скутерів автошколам також необхідно пройти атестацію в ДАІ. "Це нововведення, згідно якого школи водіння отримують ліцензії на ту чи іншу категорію. Нині вони проходять атестацію, у тому числі і з категорії А1. Тобто кожен працівник школи - викладач правил дорожнього руху, медик, інструктор з водіння - складає іспити. Підсумки атестації ми відправляємо до Департаменту ДАІ України, де школі видають акредитацію. У Харківській області атестати вже отримали близько 80 шкіл. Цей процес повинен закінчитися до 1 вересня", - повідомив заступник начальника облуправління ДАІ.

За словами О. Азацького, курси з підготовки водіїв скутерів і мопедів будуть значно коротше аналогічних курсів з управління легковим автомобілем. "Там будуть вивчати правила дорожнього руху, дадуть загальні ази устрою не тільки мопедів, а й автомобілів. Будуть і інші програми, наприклад, з надання першої медичної допомоги", - повідомив О. Азацький.

За його словами, співробітники ДАІ певний час будуть дозволяти, щоб скутером керував водій з відкритою категорією А (мотоцикл). "Але потім все ж таки потрібно буде мати тільки категорію А1, якщо ви їдете на скутері. Зараз ми не можемо цього заборонити, тому що автошколи ще не мають права навчати на категорію А1. Але через якийсь час, коли школи почнуть випускати ці групи , ми почнемо карати за відсутність цієї категорії ", - заявив заступник начальника облуправління ДАІ.

Довідка "SQ". 23 грудня 2009 р. Кабмін прийняв постанову "Про внесення змін до деяких постанов Кабінету міністрів України", відповідно до якого з 1 січня 2010 р. введена державна реєстрація скутерів і мопедів з об'ємом двигуна до 50 куб. см. До 1 липня реєстрація проводиться без документів, що підтверджують право власності на ці транспортні засоби.

У Харківській області зареєстровано 133 школи водіння.