За останні 10 років кількість донорів в Україні скоротилася в два рази. Про це в прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" повідомив головний лікар обласної станції переливання крові Вадим Яворський. За його словами, щоб не почалася гостра нестача крові, медикам і чиновникам доводиться вести постійну роз'яснювальну роботу.

В. Яворський відзначив, що ще кілька років тому кров здавали, в основному, люди старшого покоління - від 40 до 60 років, зараз же середньостатистичний донор - це здорова людина 30-35 років, який працює, має прописку і сім'ю. "Велика категорія донорів - це студенти, яким від 20 до 30 років. У Харківській юридичній академії навіть створена Асоціація донорів. У низці ВНЗ ми проводимо лекції на тему донорства", - повідомив головлікар станції.

За його словами, зараз в усьому світі пропагується безоплатне донорство, тільки в США донорство платне. "Але в Україні донору передбачена компенсація на харчування. Зокрема, за одну здачу крові (450 мл) платять 18,5 грн. Якщо донор здасть 1 літр крові, йому заплатять 160 грн.", - Підкреслив В. Яворський. Він повідомив, що людина, яка безоплатно здає кров, зараховується в певний реєстр, після чого може стати Почесним донором. "А це 10% надбавки до пенсії", - додав лікар.

Довідка "SQ". У 35 лікувальних закладах Харківської області заготовлюється кров. За перші п'ять місяців поточного року обласна станція крові заготовила по 3,8 мілілітрів крові на одного мешканця області. До кінця року лікарі планують отримати 8,5 мілілітрів на кожну людину за потреби в 12-15 мілілітрів (за нормами ВООЗ).