"Хоча керівництво країни і заявляє, що наука буде виводити Україну в число лідерів, але поки ми підтримки не відчуваємо. На 30 співробітників нашого НДІ з держбюджету на місяць виділяється 50 тис.грн. На зарплату. Можете порахувати, яка у нас зарплата", - заявив 12 квітня у прес-центрі інформаційного агентства "STATUS QUO" директор НДІ астрономії Харківського національного університету ім.В.Каразіна Юрій Шкуратов.

Він зазначив, що українська наука щороку старішає на рік. "А хотілося б, щоб вона ставала молодшою за рахунок молодих вчених. Адже тенденція старіння науки почалася років 20 тому. Якщо так далі піде, то ми, вчені, просто вимремо", - підкреслив Ю.Шкуратов.

За його словами, вченого не так просто виховати. "Адже це люди з особливими здібностями, з особливим складом розуму, що добре володіють науковим методом. І коли ми сформували вченого, знаходяться грантодавці, які зманюють його за кордон", - зазначив Ю.Шкуратов. За його словами, за кілька останніх років він підготував 10 кандидатів наук, і половина з них уже працює за кордоном. "Вони працюють, наприклад, у Німеччині, Фінляндії, Японії. Ми спілкуємося з ними, вони добре влаштовані, але ж вони розвивають науку інших країн", - підкреслив він.

За його словами, зараз інтерес молоді до природничих наук зріс. "Адже вже є перевиробництво юристів та економістів. Але інтерес сам не проявиться в належній мірі. Потрібна серйозна державна підтримка науки", - заявив учений.