НДІ астрономії Харківського національного університету ім.В.Каразіна на початку 2011 р. завершив розробку каталогу власних рухів зірок, розташованих в околицях Сонячної системи. Про це 12 квітня у прес-центрі інформаційного агентства "STATUS QUO" повідомив директор інституту Юрій Шкуратов. За його словами, до каталогу увійшли 300 млн. зірок. "Розробка каталогу почалася давно, і в лютому робота була закінчена. Каталог опублікований у Центрі астрономічних даних (Страсбург, Франція). Ми плануємо приступити до роботи над каталогом, у якому буде зібрано мільярд зірок", - зазначив Ю.Шкуратов.

За його словами, в наближеному варіанті наша Галактика обертається як твердий диск, але якщо придивитися, то кожна зірка має власні рухи. Їх визначають відносно віддалених практично на нескінченні відстані об'єктів - реперів. Проведене дослідження дозволить визначити характеристики рухів зірок у Галактиці й оцінити період обертання Галактики.

Як зазначив Ю.Шкуратов, робота зі створення каталогу коштувала небагато. "Аналогічний нашому проект був реалізований у США. Він називався "Гепархус" і виконувався за участю спеціального супутника, який був запущений у космос. Був складений каталог з 120 тис. зірок. Цей проект обійшовся значно дорожче нашого", - зазначив Ю.Шкуратов.