Більше тисячі випускників (майже 100%) Харківського національного педагогічного університету ім. Г.Сковороди щорічно працевлаштовуються за фахом. Про це 11 квітня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" у рамках проекту "День відкритих дверей on-line" повідомив ректор педуніверситету Іван Прокопенко. За його словами, 60% випускників ідуть працювати до шкіл, з них 2/3 влаштовуються в сільські школи, а 1/3 - у міські. "Тому в сільських школах Харківської області переважно працюють випускники нашого ВНЗ. Але молодий учитель, який закінчив педуніверситет і приїхав на роботу в село, стикається з цілою низкою проблем", - зазначив І.Прокопенко.

Так, за його словами, через те що в сільських школах навчається все менше дітей, укомплектувати хороше, повне навчальне навантаження не вдається. Звідси і маленька зарплата вчителів, яка залежить від навантаження. "Також село іноді не готове прийняти інтелігента-вчителя або інтелігента-лікаря, культпрацівника, юриста. Це пов'язано з тим, що в селах зруйнована соціально-культурна інфраструктура. Крім того, існує проблема адаптації молодих людей у ​​суспільстві людей старшого покоління", - підкреслив ректор.

За його словами, головною проблемою залишається житло. "В основному молоді вчителі знімають у селах кімнати. Я сам із села і розумію, які житлові умови і "зручності" очікують там молодих учителів. Але наші випускники - герої: вони все одно їдуть працювати в села. Там вистачає покинутих будинків, які за умови підтримки держави можна перетворити за невеликі гроші в пристойне житло для молодих фахівців. Ситуація може змінитися, коли держава вирішить продаж землі", - зазначив І.Прокопенко.

Довідка "SQ". У Харківському національному педагогічному університеті ім. Г.Сковороди навчаються студенти з 32-х країн світу. Щороку сотні студентів цього ВНЗ за кошти різних фондів або за власні гроші виїжджають стажуватися за кордон: до Італії, Ірану, Китаю, США, Японії. Кожен другий студент педуніверситету професійно вивчає іноземну мову.

Харківський національний педагогічний університет імені Г.Сковороди (ХНПУ) заснований 1811 р. В університеті працює 16 факультетів: історичний; економічний; музично-педагогічний; природознавства; української мови та літератури; дошкільного виховання; заочного навчання; з роботи з іноземними студентами; початкової освіти; психології і соціології; російської мови та світової літератури; фізико-математичний; фізичного виховання; юридичний; зарубіжної філології; художньо-графічний. Підготовка фахівців ведеться з 52 спеціальностей. В університеті працюють понад 600 викладачів на 62 кафедрах.