"Зараз у Верховній Раді знаходиться проект доповнень до закону "Про об'єднання багатоквартирних будинків". Якщо він буде прийнятий, то це значно спростить процедуру створення об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ)", - повідомила 10 червня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" член Спілки власників житла України Юлія Самойлова, коментуючи підписання меморандуму на підтримку розвитку самоорганізації населення між облорганізацією партії "Сильна Україна" та обласною громадською організацією "Союз кербудів, будкомів і вуличкомів Харківщини".

За словами Ю. Самойлової, у разі прийняття доповнень до закону нова процедура буде передбачати, що для створення ОСББ достатньо ініціативи трьох власників квартир (зараз - більше половини мешканців будинку). "Якщо три власника квартир ухвалять рішення створити ОСББ, то таке об'єднання буде правочинним зі своїм чітким юридичним статусом. І якщо раніше членство в таких об'єднаннях було не обов'язковим, то зараз пропонується зробити це членство обов'язковим, тобто всі власники квартир у будинку автоматично стають членами ОСББ", - повідомила Ю. Самойлова.

Вона також відзначила, що Харків був ініціатором створення ОСББ в Україні. "Були отримані кошти від Світового банку і перші об'єднання були створені у нас. Але після цього настало затишшя, проект не пішов. Чому? Тому що влада не підхопила ті напрацювання, які були дані нам для реформування сфери ЖКГ. Люди повинні зрозуміти, що, об'єднуючись в ОСББ, вони стають державою в державі. Вони замовляють собі керівну компанію або організацію, яка буде їх обслуговувати. Вони зможуть контролювати послуги ЖКГ, які надаються, в тому числі і з опалення, і з води, і з каналізації. І повірте мені, за 14 років практики в цій сфері у нас це не погано виходить", - повідомила Ю. Самойлова.

За словами експерта, мета створення ОСББ - це захист прав власників багатоквартирного будинку. "Нас часто плутають з ЖЕКом, але ми не ЖЕК. Ми можемо найняти ЖЕК для того, щоб він якісно нас обслуговував. ОСББ, кондомініум - це потужна юридична особа. Наприклад, зараз, біля вашого будинку хтось намагається щось прилаштувати. Ви з бійками, зі скандалами намагаєтеся перешкодити. А якщо ви створите ОСББ, якщо ви будете кондомініумом, справите відведення прибудинкової території, то ваша квартира юридично "причепиться" до землі, тоді ви отримаєте повний захист своєї приватної власності", - зазначила Ю. Самойлова .

"Я сподіваюся, що меморандум, який був підписаний, допоможе протягом року-двох до наших 200 об'єднанням, які існують на сьогоднішній день, додати ще 500. Тоді ми вийдемо на певний рівень. Зараз Харків у створенні ОСББ займає 4-5 місце в Україні", - повідомила експерт.

Довідка "SQ". Харківська облорганізація політичної партії "Сильна Україна" і обласна громадська організація "Союз кербудів, бкдкомів і вуличкомів Харківщини" 10 червня підписали меморандум на підтримку розвитку самоорганізації населення Харкова та Харківської області.