Низька активність сонця може привести до малого льодовикового періоду. Про це 3 червня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" заявив науковий співробітник Інституту астрономії Харківського національного університету ім. В.Н.Каразіна Геннадій Марченко. За його словами, на сонці мало плям і практично немає спалахів, його активність знизилася в три рази порівняно з попередніми сонячними циклами.

"У середньому за сонячний цикл, який триває 11 років, на сонці відбувається близько 175 спалахів, у цьому циклі, який розпочався в січні 2008 р., зафіксовано лише два спалахи", - зазначив Г.Марченко. "Можна припустити, що відбувається щось незвичайне з генератором сонячних плям, аналогічні явища були років 300 тому, коли на 70 років на сонці зникли плями, і на землі був так званий малий льодовиковий період. Цілком можливо, що за 10-20 років подібне знову станеться на Землі, ймовірність цього дуже велика", - додав астроном.

Довідка "SQ". Малий льодовиковий період - період глобального відносного похолодання, що сталося на Землі протягом XIV-XIX ст. Цей період є найбільш холодним за середньорічними температурами за останні 2 тис. років. Малий льодовиковий період умовно ділять на три фази, третя, яка тривала з XVII по нач.XIX ст., була найбільш холодною: тоді середня температура повітря на всій планеті знизилася на 1-2 град. за Цельсієм. Однією з причин похолодання клімату вчені називають період довготривалого зменшення кількості сонячних плям приблизно з 1645 до 1715 рр.