У день голосування виправити неточності в списку виборців можна буде тільки через суд. Про це 30 липня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" заявив доцент кафедри конституційного права Національної юридичної академії України ім. Я. Мудрого Федір Веніславський, коментуючи нововведення в новому законі про місцеві вибори.

"Раніше рішення про внесення змін до списків могло прийматись або комісіями, або судом. Тепер вносити зміни за два дні до виборів можна у виборчих комісіях і через суд, а в день голосування - тільки через суд", - відзначив експерт.

За його словами, серед нововведень є також норма про те, що в день голосування будь-яка виборча комісія може ухвалювати будь-яке рішення більшістю голосів присутніх членів, але не менше, ніж трьома голосами. "Враховуючи, що загальний склад, наприклад, дільничних комісій від 10 до 24 осіб, то три голоси - це, можливо, замало, але, з іншого боку, це спрямовано на те, щоб не було можливості блокувати або саботувати роботу комісії", - повідомив експерт.

Довідка "SQ". 10 липня Верховна Рада прийняла в цілому закон "Про вибори депутатів ВР Автономної республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів". Закон припускає, що вибори депутатів ВР Криму, обласних, районних, міських, районних у містах рад проводяться за змішаною мажоритарно-пропорційною системою (50% - за списками політичних партій, а 50% - за мажоритарною системою відносної більшості). Висувати кандидатів у депутати можуть тільки політичні партії, місцеві організації яких зареєстровані не пізніше, ніж за 365 днів до дня виборів. Виборча кампанія починається за 50 днів до дня голосування.