Лідер ВО "Батьківщина" Юлія Тимошенко втретє звернулася до керівництва Качанівської колонії з проханням організувати комісію-консиліум у складі українських лікарів для її обстеження. При цьому Ю.Тимошенко просить, щоб консиліум працював під керівництвом екс-міністра охорони здоров'я Миколи Поліщука. Про це 30 січня повідомив журналістам у Харкові Сергій Власенко, захисник Ю.Тимошенко. За його словами, Ю.Тимошенко категорично відмовляється від консультації консиліуму лікарів Міністерства охорони здоров'я України.

Також С.Власенко зазначив, що лікарі з Німеччини минулого тижня подали необхідні документи до Міністерства закордонних справ України, для того щоб отримати дозвіл на в'їзд до країни і на обстеження екс-прем'єра. "Зараз проводяться необхідні формальні процедури", - підкреслив адвокат.

С.Власенко також додав, що, незважаючи на проведені медичні процедури, стан здоров'я Ю.Тимошенко не поліпшується. "Я збираюся завтра у відрядження і буду відсутнім у Харкові до наступного понеділка. У зв'язку з цим я просив слідчих не проводити допити Ю.Тимошенко у цей період, але отримав відмову", - додав адвокат.

Довідка "SQ". 11 жовтня 2011 р. Ю.Тимошенко була засуджена Печерським райсудом Києва до семи років позбавлення волі за перевищення службових повноважень при підписанні газових угод з Росією у 2009 р. Апеляційний суд Києва залишив у силі вирок Печерського райсуду. Також стосовно Ю.Тимошенко порушено нову кримінальну справу - за покладання боргів корпорації "Єдині енергетичні системи України" на бюджет України. 30 грудня Ю.Тимошенко була доставлена ​​для відбування покарання до Качанівської жіночої колонії.

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) 26 січня на засіданні прийняла резолюцію про стан демократії в Україні. У резолюції, зокрема, йдеться про можливе введення санкцій щодо України, якщо вимоги ПАРЄ з приводу кримінального переслідування колишніх членів уряду не будуть виконані. Резолюція пропонує закликати президента України Віктора Януковича "розглянути всі легальні засоби, якими він володіє, для звільнення колишніх членів уряду" і дозволити їм брати участь у парламентських виборах. Окрім того, в документі висловлене занепокоєння погіршенням стану здоров'я екс-прем'єра-міністра Юлії Тимошенко. ПАРЄ закликає владу дозволити медобстеження Ю.Тимошенко, в тому числі незалежними лікарями за межами в'язниці. Крім того, в резолюції йдеться, що "колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко і колишній міністр оборони Валерій Іващенко повинні також бути звільнені, оскільки їхнє здоров'я швидко погіршується".

30 січня С.Власенко заявив журналістам, що слідчі отримали вказівку від президента України Віктора Януковича якнайшвидше закінчити ознайомлення Ю.Тимошенко з матеріалами кримінальної справи стосовно корпорації "ЄЕСУ". Після цього справу планується передати на розгляд одного з судів Харкова.