"Як заявили слідчі, вони отримали вказівку якнайшвидше закінчити ознайомлення лідера ВО "Батьківщина" Юлії Тимошенко з матеріалами кримінальної справи стосовно корпорації "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ)", - повідомив 30 січня журналістам у Харкові Сергій Власенко, адвокат Ю.Тимошенко. За його словами, розпорядження про якнайшвидше завершення ознайомлення з кримінальною справою дав президент України Віктор Янукович, після чого справу планується передати на розгляд одного з судів Харкова. "Так В.Янукович відреагував на резолюцію Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), яка була прийнята 26 січня", - зазначив адвокат.

С.Власенко також підкреслив, що слідчі мають намір приходити до Ю.Тимошенко навіть за його відсутності. "Крім того, здоров'я Ю.Тимошенко не поліпшується, незважаючи на проходження нею медичних процедур. А слідчі все одно будуть приходити і щось фіксувати, тільки що - незрозуміло. Вони отримали пряме розпорядження В.Януковича: ознайомлення з матеріалами і саме слідство повинні бути завершені швидко. Хоча матеріали справи сформовані дуже цікавим чином: вони підшиті, але не скріплені печаткою, і нам не видана копія опису. Ми не отримали її, як того вимагає закон. Я доручив своїм помічникам почати копіювати матеріали справи", - підкреслив С.Власенко.

Він зазначив, що Ю.Тимошенко ознайомилася трохи більше ніж з половиною першого тому матеріалів кримінальної справи, пов'язаної з ЄЕСУ, досудове слідство по якій закінчилося 20 січня. Усього у справі, за словами С.Власенка, - 62 томи.

Довідка "SQ". Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) 26 січня на засіданні прийняла резолюцію про стан демократії в Україні. У резолюції, зокрема, йдеться про можливе введення санкцій щодо України, якщо вимоги ПАРЄ з приводу кримінального переслідування колишніх членів уряду не будуть виконані. Резолюція пропонує закликати президента України Віктора Януковича "розглянути всі легальні засоби, якими він володіє, для звільнення колишніх членів уряду" і дозволити їм брати участь у парламентських виборах. Окрім того, в документі висловлене занепокоєння погіршенням стану здоров'я екс-прем'єра-міністра Юлії Тимошенко. ПАРЄ закликає владу дозволити медобстеження Ю.Тимошенко, в тому числі незалежними лікарями за межами в'язниці. Крім того, в резолюції йдеться, що "колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко і колишній міністр оборони Валерій Іващенко повинні також бути звільнені, оскільки їхнє здоров'я швидко погіршується".

11 жовтня 2011 р. Ю.Тимошенко була засуджена Печерським райсудом Києва до семи років позбавлення волі за перевищення службових повноважень при підписанні газових угод з Росією у 2009 р. Апеляційний суд Києва залишив у силі вирок Печерського райсуду. Також стосовно Ю.Тимошенко порушено нову кримінальну справу - за покладання боргів корпорації "Єдині енергетичні системи України" на бюджет України. 30 грудня Ю.Тимошенко була доставлена ​​для відбування покарання до Качанівської жіночої колонії.

26 січня сторона захисту Ю.Тимошенко подала касаційну скаргу на вирок Печерського райсуду Києва, яким вона була засуджена до семи років позбавлення волі.