Партія віце-прем'єр-міністра Сергія Тігіпка "Сильна Україна" розробляє програму реформ, спрямовану на зміну державного підходу до економіки шкіл. Про це повідомив в інтерв'ю газеті "Факти і коментарі" член "Сильної України" Сергій Ветров, який курирує в партії питання освіти.

За словами С. Ветрова, держава повинна дати школам можливість зміцнити своє матеріальне становище з тим, щоб вони могли творчо підходити до навчання дітей. Однією з перешкод до цього є недосконале податкове законодавство, яке не заохочує спонсорську допомогу школам. "Роботодавці або благодійники не зацікавлені допомагати школам, тому що держава досі не розробила систему податкових пільг, які заохочують спонсорську допомогу. Підприємство, що вирішило допомогти школі, заплатить податків більше, ніж надасть допомоги", - підкреслив С. Ветров.

Хоча існуюче законодавство, за його словами, і передбачає різні способи заробітку, але ініціативи шкіл часто забороняються владою. Як приклад С. Ветров привів заборону школам направляти зароблені кошти на надбавки до учительських окладів, назвавши цю заборону абсурдною.

"Сильна Україна" також пропонує реформувати систему оплати вчительської праці, встановивши її залежність від професійної підготовки й творчої складової роботи педагога. "У Росії зарплата кваліфікованого педагога, що пройшов магістерську підготовку, вище в два рази. У нас же ця різниця - копійки. Це зрівняння не стимулює вчителів розвиватися", - підкреслив С. Ветров.

Довідка "SQ". Реформи системи освіти в "Сильній Україні" розробляє спеціальна експертна комісія, в якій працюють спеціалісти з різних областей країни.