"Конфлікт із вирубкою дерев у Парку ім.Горького намагаються використовувати в своїх інтересах два найбільш ймовірних і потужних кандидата на посаду мера Харкова", - заявив політолог Ігор Поліщук, повідомили 29 травня "SQ" в НДІ регіональної політики (Харків). За словами І. Поліщука, в.о. міського голови Геннадій Кернес проводить масовану медіакампанію з "розкручування" себе як майбутнього кандидата в мери в місцевих ЗМІ. Арсен Аваков намагається зберегти себе в медіапросторі, щоб його не забув рядовий виборець. "Для цього акції у Парку ім.Горького - гарний інформаційний привід для обох політиків", - заявив І. Поліщук.

Як заявив голова Харківської автоклубу Олег Колесник, Г. Кернесу вигідно переставити акценти з чисто практичного боку захоплення великої території в центрі міста на політичну платформу. "Що він і намагається зробити, звинувачуючи А. Авакова в організації протесту і "проплату" активістів. Не був би це А. Аваков, був би хтось інший. Справа навіть не в особистості, а в технології, яку використовує Г. Кернес для перемикання уваги громадськості зі знищення парку на обридлу всім політику. Сама суть конфлікту проста і зрозуміла - земля і гроші, які за неї можна "виручити", - заявив О. Колесник.

Як відзначив О. Колесник, дорога буде побудована, так як активісти захисту парку зараз не користуються фізичною масовою підтримкою городян. "Інше питання, чому харків'яни в масовому порядку не "йдуть на барикади", обмежуючись лише моральною підтримкою активістів. Думаю, справа у "втомі" від майданів і різкому зниженні соціальної активності в результаті повного наплювацького відношення так званої політичної "еліти" до своїх виборців ", - заявив О. Колесник.

За словами політолога Володимира Нікітіна, не варто змішувати рішення інфраструктурної проблеми із захистом громадськістю своїх прав. Неформальні громадські слухання з питання дороги в Парку Горького проходять вже протягом останніх двох років. "Легітимно обране більшість Харківської міськради прийняв цілком законне рішення. А громадськість на нещодавніх президентських виборах рішуче підтримала ту політичну силу, яка має більшість у міськраді. Але ніяк не опозицію, яку намагається представляти А. Аваков. За дужками конфлікту ховаються банальні передвиборні амбіції. Зараз потрібно не особисті амбіції вигодовувати, а думати про розвиток міської транспортної інфраструктури ", - заявив В. Нікітін.

Довідка "SQ" .19 травня на засіданні виконкому Харківської міськради було ухвалено рішення про будівництво нової дороги. Для цього на ділянці від вулиці Сумській до вул.Новгородська (у районі вул. Білої акації) необхідно вирубати 503 дерева на території ЦПКіВ ім. Горького (переходить у Лісопарк). Натомість вирубаних дерев КП "Харківзеленбуд" отримає 30,5 тис.грн. з міського бюджету на висадку нових дерев.

20 травня почалася вирубка дерев у ЦПКіВ ім.Горького для пробивання нової дороги. Було прорубано близько 0,5 км, після чого ввечері вирубка була зупинена працівниками міліції. Міліцію викликали представники екогруппи "Печеніги", які заявили, що вирубка дерев відбувається незаконно. Вранці 21 травня представники екогруппи "Печеніги" намагалися, за їх словами, своїми тілами перепинити шлях робітникам, які вирубують ліс в Парку ім.Горького. У цей день один з членів ініціативної групи, правозахисник Євген Соловйов, був побитий працівниками бригади. 22-28 травня зіткнення між будівельниками, учасниками акції протесту, а також правоохоронними органами продовжилися. До протестуючих приєднався екс-губернатор Харківської області, в.о. голови обласної організації ВО "Батьківщина" Арсен Аваков.