"Кращий вихід з конфліктної ситуації в парку Горького - це зупинити вирубку дерев, провести громадські слухання і прийняти єдине законне рішення, на чию б користь воно не було", - повідомив 27 травня журналістам народний депутат - харків'янин (фракція БЮТ) Володимир Філенко.

За його словами, 26 травня він був у парку на місці конфлікту, куди його запросила група харків'ян, що виступає проти вирубки дерев.

"Згідно міжнародної природоохоронної конвенції, яку підписала Україна, приймати подібні рішення органи місцевої влади повинні тільки після громадських слухань. Таких слухань не було, відповідно, рішення міськради і міськвиконкому про знесення дерев незаконне, і всі наступні документи, які влада буде оперативно оформляти, - договори, узгодження - будуть носити незаконний характер", - відзначив нардеп.

За словами В. Філенко, у нього є підстави стверджувати що міській владі потрібна зовсім не дорога. "Ця дорога потрібна міській владі, як кажуть у народі, як зайцеві стоп-сигнал. Їм потрібна земля навколо дороги. У розпорядження активістів, які чергують у парку, потрапив план забудови території, який розроблений інститутом "Харківпроект", - повідомив депутат.

Згідно цього плану, в районі дитячої залізниці повинні бути побудовані два спортивно-туристичних комплекси (площею 0,75 га та 1,2 га) і один центр відпочинку і розваг (площею 1 га). Як підкреслив В. Філенко, це неофіційний документ, оскільки на ньому немає печатки, але він вірить, що такий план "можливо, існує, хоча тут ще потрібна додаткова перевірка".

"З іншого боку, ми поки що офіційно не побачили, хоча нас і запевняють, що всі узгодження є, що буде з дитячою залізницею. Технічного рішення про те, що там буде або тунель, або міст, або переїзд - немає. Геннадій Кернес ( в.о. харківського міського голови - "SQ"), здається, говорив, що там буде переїзд. Але якщо там буде переїзд, і кожні 15 хв. проходитиме поїзд, то там будуть створюватися такі пробки, що вони просто будуть зводити до нуля сам сенс цієї дороги! А якщо вони хочуть знищити залізницю, на якій тисячі дітей навчаються професії, то нехай відверто про це скажуть", - підкреслив В. Філенко.

Він також зазначив, що до прийняття законного рішення всі роботи з вирубки дерев необхідно припинити. "Поки ж люди протестують і по суті, і за формою абсолютно справедливо", - зазначив депутат.

Довідка "SQ". 19 травня на засіданні виконкому Харківської міськради було ухвалено рішення про будівництво нової дороги. Для цього на ділянці дороги від вулиці Сумської до вул.Новгородської (у районі вул. Білої акації) необхідно вирубати 503 дерева в Центральному парку культури та відпочинку ім.Горького. Натомість вирубаних дерев КП "Харківзеленбуд" отримає 30,5 тис.грн. з міського бюджету на висадку нових дерев. 20 травня в парку ім.Горького почалася вирубка дерев для пробивання нової дороги. Було прорубано близько 0,5 км, після чого ввечері вирубка була зупинена працівниками міліції. Міліцію викликали представники екогрупи "Печеніги".

Уранці 21 травня представники екогрупи "Печеніги" (Харків) намагалися, за їх словами, своїми тілами перекрити шлях робітникам, які вирубують ліс в парку ім.Горького. Цього дня один з членів ініціативної групи, правозахисник Євген Соловйов, був побитий працівниками бригади.

22-25 травня зіткнення між будівельниками, учасниками акції протесту, а також правоохоронними органами продовжилися. За словами екологів, 25 травня четверо учасників акції були побиті і затримані міліцією.

26 травня учасники акції протесту перегородили дорогу і не пропустили на місце робіт будівельну техніку.