"Перемога Партії регіонів у всіх шести районах Харківської області, де проводилися позачергові вибори сільських голів, - цілком закономірна і не стала несподіванкою", - заявив 22 червня "SQ" харківський політолог Володимир Нікітін.

За його словами, ця тенденція почалася ще з травневих виборів мера в Ізюмі (Харківська область) у 2009 р., коли представник Партії регіонів переміг висуванця від діючої на той момент влади. "Відтоді Партія регіонів виграє практично всі вибори. І нинішній результат - тому підтвердження. Це серйозна заявка на наступні вибори", - зазначив В. Нікітін.

У той же час, за його словами, результати позачергових виборів показали, що опозиційні сили в Харківській області - слабкі і роз'єднані. "Представників Блоку Юлії Тимошенко немає в жодній трійці лідерів по районах. І взагалі, БЮТ після реорганізації в Харкові й області зараз показує свою неефективність. Старі кадри пішли, й актив організації призупинив свою діяльність. А "Нашої України" фактично немає, тому що облорганізація позбавлена ресурсів", - відзначив політолог.

За словами В. Нікітіна, Партія регіонів зараз має гарні стартові умови для перемоги на наступних виборах до місцевих рад. "На минулих президентських виборах, які проводилися за пропорційною системою, і на минулих тільки що в районах області позачергових виборах, які проводилися за мажоритарною системою, регіонали показали високі результати. І якщо наступні місцеві вибори відбудуться за змішаною системою 50 на 50, думаю, результати для Партії регіонів можна буде зіставити, тобто вони будуть такими ж високими", - підкреслив В. Нікітін.

Довідка "SQ". Позачергові вибори сільських голів відбулися 20 червня в шести районах Харківської області. На всіх цих виборах перемогли представники Партії регіонів.

У другому турі президентських виборів-2010 лідер Партії регіонів Віктор Янукович набрав в Харківській області 71,35% (1 млн. 76 тис. 962) голосів виборців, прем'єр-міністр Юлія Тимошенко - 22,43% (338 тис. 643). Не підтримали жодного кандидата 5,12% виборців.

16 лютого Верховна Рада прийняла постанову, якою скасувала місцеві вибори, заплановані на 30 травня 2010 р. Нова дата виборів поки не призначена, але найбільш вірогідною називають 31 жовтня 2010 р.