Партія "УДАР Віталія Кличка" запропонувала опозиційним партіям підписати угоду про єдину тактику висування кандидатів у народні депутати за мажоритарними округами і створення об'єднаної коаліції демократичних сил у Верховній Раді наступного скликання. Про це 18 січня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" заявив радник голови Харківської облорганізації партії "УДАР" Сергій Гарбузов.

"Ця пропозиція направлена ​​до штабів усіх демократичних партій - ВО "Батьківщина", ВО "Свобода", "Фронту змін", "Громадянської позиції", а також особисто Юлії Тимошенко і Юрію Луценку", - зазначив С.Гарбузов. За його словами, "УДАР" пропонує всім партіям висунути єдиного демократичного кандидата на кожен мажоритарний округ. За півтора місяці до виборів партії повинні провести праймеріз: найняти агентство соціологічних досліджень, і воно шляхом соцопитування визначить кандидата, який набере найбільше голосів виборців в окрузі. Після того як такий кандидат буде визначений, інші претенденти повинні будуть зняти свої кандидатури, а всі опозиційні партії - підтримати саме цього кандидата. "Крім того, об'єднатися потрібно, щоб підготувати загальних спостерігачів від усіх партій, висунути кандидатів для роботи у виборчих комісіях", - зазначив С.Гарбузов.

Довідка "SQ". Вибори до Верховної Ради України пройдуть у жовтні 2012 р.

Верховна Рада 17 листопада 2011 р. прийняла закон про вибори народних депутатів. Закон ставить на парламентських виборах п'ятивідсотковий прохідний бар'єр і змішану (пропорційно-мажоритарну) систему, за якої 225 депутатів обираються за пропорційною системою за виборчими списками кандидатів у депутати від політичних партій, а 225 депутатів - за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах. Окрім того, законопроектом встановлюється, що виборчі блоки участі у виборах не беруть. Відповідно до закону, право висувати кандидатів у депутати мають партії і громадяни шляхом самовисування. Виборча кампанія триває 90 днів. У виборчих списках більше не буде графи "проти всіх".