У Європейському союзі розглядають ідею створення Європейського фонду підтримки демократії. Про це 17 листопада в рамках конференції "Україна-ЄС: посткризові тренди євроінтеграції" в ході Європейських політичних дебатів повідомив генеральний консул Республіки Польща в Харкові Ян Гранат. Він зазначив, що головною метою майбутнього фонду буде підтримка змін у країнах, які межують з Європейським союзом і не тільки. "Проблеми з демократією є в багатьох країнах світу. Особливо це відчувається в країнах Південної Африки", - зазначив Я.Гранат.

Він повідомив, що фонд фінансуватиме в країнах, яким буде надана допомога, у тому числі й Україні, конкретні проекти. Суми будуть обчислюватися мільйонами євро.

За словами Я.Граната, фінансування фонду буде здійснюватися з національних бюджетів та інших європейських фондів. Зокрема, планується, що фонд підтримає Європейська організація вільної торгівлі. Фонд буде окремою юридичною особою і буде діяти як громадська організація. Питання створення фонду розглянуть 1 грудня на засіданні міністрів закордонних справ країн ЄС.

Довідка "SQ". 17 - 18 листопада в Харкові, у Харківському національному університеті ім. В.Каразіна, проходять Європейські політичні дебати. У них беруть участь політологи з країн ЄС та Україною, народні депутати. У рамках дебатів 17 листопада проходить конференція "Україна-ЄС: посткризові тренди євроінтеграції". Трансляцію заходів першого дня конференції можна подивитися в онлайн-режимі на сайті ІА "STATUS QUO" (http://www.sq.com.ua).