Харківська міська організація (ХГО) Націонал-більшовицької партії (НБП) 18 травня передасть звернення до Харківської міськради з вимогою дати оцінку подіям у Львові 9 травня. Про це 17 травня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" заявив член ради ХМВ НБП Володимир Цимбалюк. За його словами, звернення буде передане завтра під час пікету націонал-більшовиків під стінами міськради. "Ми хочемо, щоб міська влада дала категоричну і чітку оцінку цим подіям", - підкреслив В.Цимбалюк.

Також В.Цимбалюк заявив, що харківська обласна та міська влада не тільки не перешкоджає, але і сприяє діяльності неофашистських організацій на території області. "Ці організації збираються в будинках, які знаходяться у комунальній власності - у тому ж УКЦ "Юність". Ще одне свідчення - встановлена ​​недавно меморіальну дошку Йосипу Сліпому, який благословляв війська дивізії СС "Галичина", - підкреслив В.Цимбалюк. За його словами, він вважає неофашистськими такі організації, як "Патріоти України" та ВО "Свобода".

Довідка "SQ". У Львові 9 травня, в День Перемоги, сталися сутички між членами ВО "Свобода" і демонстрантами з георгіївськими стрічками. У результаті бійки зав'язалася стрілянина і бійка із застосуванням каміння.

У цей же день голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін засудив дії ВО "Свобода". "У мене як людини, діди якого воювали проти нацизму, події у Львові викликають огиду і є нічим іншим, як диким вандалізмом і наругою над пам'яттю мільйонів полеглих у боях невинних жертв гітлеризму", - заявив він. М.Добкін також висловив надію, що українське суспільство виявиться достатньо зрілим, щоб впоратися з погрозами неонацизму та провокаціями, і пообіцяв, що 22 червня, в річницю початку війни поїде до Львова разом з ветеранами зі сходу України, "щоб спільно вшанувати пам'ять загиблих за свободу нашої Батьківщини і всього людства".