Следующие парламентские выборы могут пройти по смешанной системе - харьковские политологиВибори депутатів до Верховної Ради в жовтні 2012 р. пройдуть, згідно нового закону, за змішаною системою. Про це 17 лютого повідомили журналістам харківські політологи.

Як повідомив політолог Олександр Романюк, змішана виборча система, насамперед, вигідна діючій влади. "Без повернення до мажоритарно-пропорційної системи Партія регіонів просто не зможе набрати абсолютної більшості в парламенті. При мажоритарній системі існує ефект втрати голосів. Тобто при розподілі місць враховуються тільки ті голоси, які віддані за депутатів, які пройшли. Тому часто виникає така ситуація - в одному окрузі більшість отримали представники однієї партії, а в іншому - іншої. Також існує можливість маніпуляції з визначенням території виборчих округів. Тобто в кожному мажоритарному окрузі має бути приблизно однакова кількість виборців. Тому кордони виборчих округів не збігаються з адміністративно-територіальним поділом . І тут виникає свавілля - можна так "нарізати" округи, що вдасться "погасити" дуже багато голосів політичних супротивників", - підкреслив О.Романюк.

Як зазначив член облвиборчкому Микола Селезньов, для проведення легітимних виборів необхідний контролюючий орган, який міг би незалежно формувати весь виборчий процес і вдосконалювати виборче законодавство. "На жаль, на сьогодні центральна виборча комісія (ЦВК) є політизованим органом, фактично структурою виконавчої влади. Це погано, це неправильно. Адже ЦВК у питанні вдосконалення виборчого законодавства повинна грати мало не головну роль. А стримувати виборчу комісію, щоб вона не "перетягла на себе ковдру", мають громадські організації та політичні партії", - підкреслив М.Селезньов.

За словами політолога Валерія Дудка, в цілому, щоб парламентські вибори були легітимними, необхідно написати виборчий кодекс, увести в дію реєстр виборців, запровадити електронні картки виборця і використовувати пропорційну систему. "Поки цього всього не буде, результат волевиявлення громадян не буде відображати реальний вибір", - додав він.

Як підкреслив політолог Володимир Нікітін, в Україні повинна бути розгорнута змішана система голосування, в яку можна було б якомога більше закласти варіантів. "Тоді кожна політична сила зможе там знайти для себе щось вигідне. Тобто кожна політична сила зможе погратися: одні на мажоритарному полі, інші на регіональному пропорційному полі, треті на центральному пропорційному полі. Тільки така розгорнута система зможе бути стійкою", - додав В.Нікітін.

Довідка "SQ". Верховна Рада (ВР) України 1 лютого конституційною більшістю прийняла зміни до Конституції, що передбачають продовження повноважень парламенту до жовтня 2012 р. Відповідний проект закону (№ 7265) "Про внесення змін до Конституції України про проведення чергових виборів народних депутатів України, президента України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів "підтримали 310 нардепів. Згідно прийнятого акту, парламентські вибори повинні будуть проводитися в останню неділю жовтня 2012. р Вибори президента України - в останню неділю березня 2015 р. Термін повноважень сільського, селищного, міського, районного, обласного ради, депутати яких обрані на чергових виборах, складає 5 років , а припинення повноважень цих рад призводить до припинення повноважень депутатів цієї ради.