Зниження рейтингу, яке демонструє останнім часом Партія регіонів, - це нормальна тенденція для партії влади. Про це в ході засідання круглого столу "Новий політичний рік: прогнози найбільших гравців і їх оцінка минулого року", яке відбулося 17 січня в інформагентстві "STATUS QUO", заявив народний депутат - харків'янин Дмитро Святаш (фракція Партії регіонів).

За його словами, у народу - завищені очікування щодо партії влади, і якщо ці очікування негайно не виправдати, то рейтинг партії падає. "На тлі поганої ситуації в країні ми проводили непопулярні економічні реформи. Реформи йдуть важко, складно, їх результати буде видно за рік-два", - пояснив Д.Святаш.

За словами політолога Володимира Фесенка, падіння рейтингу партії влади - це загальносвітова тенденція. "Будь-яка партія влади за рік-два втрачає свій рейтинг. "Наша Україна" і Блок Юлії Тимошенко свого часу теж не уникли цих процесів. Партія регіонів втратила рейтинг через наслідки кризи і реформи, що проводяться владою. Зіграла свою роль пенсійна реформа, а підвищення комунальних тарифів зробило вирішальний внесок. Тепер завдання Партії регіонів - зберегти хоча б цей рейтинг і не допустити його зниження", - заявив В.Фесенко.

За словами політичного оглядача Дениса Азарова, у зв'язку зі зниженням рейтингу ПР та прийдешніми парламентськими виборами українське суспільство чекає низка "послаблень" у різних сферах життя, тому що регіоналам доведеться діяти активніше і швидше. "Приміром, новий Кримінально-процесуальний кодекс може стати найбільш ліберальним кодексом у Європі. Будуть і інші дрібні приємності виборцю - на зразок скасування обов'язкового техогляду автомобілів. Є безліч способів дати позитивний сигнал виборцю без особливих затрат", - зазначив Д.Азаров.

За словами заступника голови Харківської облорганізації ВО "Батьківщина" Валерія Дудка, 78% українських виборців не підтримують чинний уряд і президента, рейтинг Партії регіонів з квітня 2010 р. до грудня 2011 р. знизився більш ніж на 10%, і "все це чіткий сигнал про те, що уряд і президент ведуть народ не туди".

За словами народного депутата, першого секретаря Харківського обкому Комуністичної партії України Алли Александровської, рейтинг Партії регіонів знижується через непопулярні реформи, зокрема, через "антисоціальну пенсійну реформу". "Прірва між багатими і бідними тільки збільшується, і люди це бачать", - заявила А.Александровська.

Довідка "SQ". За даними соціологічного центру ім. Разумкова, рейтинг Партії регіонів з квітня 2010 р. до грудня 2011 р. знизився з 39% до 14%.