"Конфлікт навколо будівництва дороги в парку Горького в Харкові показовий з багатьох аспектів і закономірний", - заявив 16 червня журналістам політолог, директор Інституту проблем управління ім. Горшеніна (Київ) Володимир Фесенко. За його словами, з одного боку, цей конфлікт відображає неготовність і небажання громадянського суспільства відмовитися від своїх завоювань і свого впливу на суспільні проблеми, з іншого боку - показує неготовність нової влади цивілізовано і демократично вирішувати конфліктні ситуації.

"Нинішня влада використовує так звану тактику "танкової атаки". Можу процитувати одного депутата з Партії регіонів. Він сказав, що у спірних моментах є три варіанти: перший - компромісний, другий - запасний (обійти відсутність законодавчих норм), третій - "та пішли ви всі на ...". Ось, на жаль, у низці випадків представники нашої влади діють за третім принципом", - зазначив                 В. Фесенко.

"Але витрати занадто великі. Це відчули в Адміністрації президента, і вони вже міняють тактику. Вони розуміють, що такого роду ексцеси створюють негативний імідж для нової влади, зокрема для президента", - підкреслив політолог.

Як зазначив В. Фесенко, коментуючи питання висунення в.о. харківського міського голови Геннадія Кернеса в офіційні кандидати в мери, кого висувати в мери, Партія регіонів буде вирішувати не зараз, а пізніше. "Думаю, що ситуація з парком Горького теж буде братися до уваги. І якщо цей конфлікт або інші проблеми покажуть, що рейтинг нинішнього кандидата від влади нижче, ніж рейтинг колишнього мера, то це може призвести до зміни кандидата", - відзначив політолог.

За його словами, конфлікт навколо будівництва дороги в парку Горького, швидше, поляризує суспільство, розводить виборців на два табори: прихильників влади та її опозицію.

Довідка "SQ". 19 травня на засіданні виконкому Харківської міськради було ухвалено рішення про будівництво нової дороги. Для цього на ділянці від вулиці Сумської до вул.Новгородської (у районі вул. Білої акації) необхідно вирубати 503 дерева на території Центрального парку культури і відпочинку ім. Горького (переходить у Лісопарк). 20 травня почалася вирубка дерев. Весь цей час на ділянці вирубки представники громадськості намагалися протистояти вирубці дерев, тому що вважали її незаконною. У результаті зіткнень між будівельниками, охороною та учасниками акції протесту постраждало кілька людей.