Виборчі бюлетені на місцевих виборів уразливі до підробки. Про це 14 липня заявив журналістам голова Харківського обласного відділення Комітету виборців України Михайло Камчатний.

За його словами, виборчі бюлетені є "слабким місцем закону про місцеві вибори". Кожна територіальна комісія буде друкувати свої бюлетені за рахунок свого виборчого фонду, тому на них не буде стільки ступенів захисту, як раніше. Комісія буде сама вирішувати, скільки бюлетенів надрукувати. Номери бюлетенів будуть ставитися від руки.

"Крім того, територіальна комісія буде вибирати друкарню для того, щоб надрукувати бюлетені. Тут є простір для маніпуляцій", - заявила харківський політолог Юлія Біденко.

Довідка "SQ". Верховна Рада (ВР) 10 липня прийняла в цілому закон "Про вибори депутатів ВР Автономної республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів". Закон припускає, що вибори депутатів ВР Криму, обласних, районних, міських, районних у містах рад проводяться за змішаною мажоритарно-пропорційною системою (50% - за списками політичних партій, а 50% - за мажоритарною системою відносної більшості). Висувати кандидатів у депутати можуть тільки політичні партії, місцеві організації яких зареєстровані не пізніше ніж за 365 днів до дня виборів. Виборчий процес буде тривати 50 днів.