Коштів, які закладені в проекті держбюджету на 2012 р., українським регіонам вистачить лише на 8 місяців. Про це 12 жовтня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" заявив в.о. голови Харківської міської організації партії "Фронт змін" Кирило Храпко.
За його словами, в бюджеті на майбутній рік суттєво зросли витрати на утримання чиновників, у той час як витрати на соціальну сферу зменшилися на 30%. "На півмільярда скорочене фінансування медицини. На медобслуговування народних депутатів і чиновників передбачено 465 млн.грн., а на лікування ветеранів війни та інвалідів - 107 млн.грн.", - зазначив К.Храпко.
"Бюджет насичений лобістськими статтями - він підтримує приватні шахти, ринки, електростанції і практично не відображає інтересів місцевих громад. Виходить, що всі гроші забирає центр. Ми вважаємо, що потрібно максимально підняти частку регіонів, щоб вони розподіляли кошти тут, на місцях", - додав К.Храпко.
Як зазначив в.о. керівника міськорганізації "Фронту змін", у партії є низка пропозицій щодо зміни статей витрат бюджету на майбутній рік, який дозволить заощадити понад 10 млрд.грн. і направити їх на фінансування соціальних сфер. Зокрема, пропонується скоротити витрати на Верховну Раду на 100 млн.грн., на Державне управління справами - у два рази, на санаторно-курортне лікування депутатів і чиновників - у два рази. Крім того, "Фронт змін" пропонує вилучити з проекту бюджету на наступний рік положення про медобслуговування, безкоштовні авіаперельоти народних депутатів, керівників органів державної влади, а також про реконструкцію урядових дач.
"Ці пропозиції необхідно обговорити на спеціальному засіданні за участю президента України, прем'єр-міністра і членів уряду", - підкреслив К.Храпко.
Він також додав, що витрати на оборонний комплекс України мають бути збільшені на 3 млрд.грн. "Добре відомо, що та країна, яка не годує свою армію, в результаті годує чужу",- заявив керівник міськорганізації "Фронту змін".

Довідка "SQ". Проект держбюджету 2012 р. 15 вересня був направлений на розгляд до Верховної Ради, після чого його направили на розгляд комісій для доопрацювання.