В Харькове протестовали против свободной продажи земли

Харківська облорганізація ВО "Свобода" 12 січня провела перед Будинком рад у Харкові (вул. Сумська, 64) акцію проти планів ввести вільний ринок землі в Україні. В акції взяли участь близько 15 осіб. Як зазначив голова облорганізації Ігор Швайка, акція була запланована як всеукраїнська і повинна була пройти в той час, коли Верховна Рада розглядатиме законопроект "Про ринок землі". Потім стало відомо, що законопроект знятий з розгляду для обліку запропонованих до нього поправок. Всеукраїнська акція була скасована, але в Харкові та у Львові вирішили її провести.

І.Швайка заявив, що після введення закону ринок землі країни буде відкритий для іноземців за рахунок використання непрозорих схем викупу. "Ми заявляємо про абсолютну неприпустимість прийняття такого закону", - підкреслив І.Швайка. За його словами, учасники акції передали звернення до Харківської облдержадміністрації (ХОДА), в якому закликають ХОДА звернеться до органів центральної влади і вимагати припинити в Україні дії із впровадження вільного ринку земель.

Довідка "SQ". 9 грудня 2011 р. Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект "Про ринок землі", яким передбачається можливість купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення з 2013 р. 20 грудня парламент продовжив термін дії мораторію на продаж земель сільгосппризначення до 1 січня 2013 р.