"Пенсійна реформа - це не реформа, а обман виборця", - заявив 10 жовтня журналістам у Харкові народний депутат (блок "Наша Україна - Народна самооборона"), лідер партії "Громадянська позиція" Анатолій Гриценко.

За його словами, якби під час президентських виборів кандидати Віктор Янукович і Сергій Тігіпко заявили виборцям, що збираються підняти пенсійний вік для жінок і змусити кожного працювати на ту ж саму пенсію додаткові 10 років, за них ніхто б не проголосував. "Мета цієї "пенсійної реформи", - отримати черговий транш кредиту МВФ і зменшити витрати до Пенсійного фонду, тобто недоплатити пенсіонерам. Це при тому, що в нашій країні достатньо ресурсів, щоб не повзати на колінах перед МВФ, випрошуючи кредит", - заявив А.Гриценко.

За його словами, не всі ще зрозуміли наслідки цієї пенсійної реформи, хоча вони торкнуться кожного. "Найсильніше пенсійна реформа зачепить тих, кому зараз 40-50 років. Особливо жінок. Приміром, раніше жінка знала, що після 20 років стажу їй гарантована пенсія. Відпрацювавши по 20 років, багато жінок не працювали офіційно - хтось торгував на базарі, хтось займався дітьми та онуками, і зараз у них не буде пенсії. Треба ще 10 років стажу. А де працювати? Робочих місць немає, і вік такий, що ніхто не бере на роботу", - заявив А.Гриценко. За його словами, найімовірніше, уже влітку 2012 р. до закону будуть вносити зміни, щоб виправити найгрубіші помилки.

Довідка "SQ". З 1 жовтня 2011 р. набрав чинності закон "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи" (№ 3668-VI), який передбачає зміни умов призначення пенсій у солідарній системі, уточнює положення накопичувальної пенсійної системи і визначає умови участі недержавних пенсійних фондів на другому рівні. Закон передбачає, зокрема, поетапне підвищення пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років. Окрім того, документ передбачає збільшення термінів виходу на пенсію для чоловіків-держслужбовців з 60 до 62 років. Для встановлення пенсії за віком у розмірі не менше прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом, чоловікам необхідно мати не менше 35 років страхового стажу, а жінкам - 30 років.

Обчислення надбавки до пенсій за понаднормовий стаж проводиться також з урахуванням цих норм. Але це положення не стосується вже призначених пенсій. Ці пенсії, як і раніше будуть перераховані з урахуванням мінімального страхового стажу у чоловіків у 25 років, а у жінок - 20 років.