Харківська крайова організація (ХКО) Спілки української молоді (СУМ) почала кампанію з усунення з території Харкова меморіальної дошки керівнику харківського відділення "Спілки російського народу" Андрію Вязігіну, встановленої на будинку по ул.Демченко, 14. Про це повідомили "SQ" у ХКО СУМ. За її інформацією, акцію підтримали 14 громадських організацій Харківщини.

Голова ХКО СУМ Костянтин Черемський направив президентові України Віктору Януковичу листа, в якому просить "вжити заходів щодо усунення меморіального знака, який увічнює діяльність засудженої світовим співтовариством організації "Спілка російського народу" (т.зв. "Чорна сотня")". "Встановлена в 2009 меморіальна дошка вже тривалий час шокує харків'ян і гостей міста цинічною пропагандою шовінізму і ксенофобії", - підкреслено в листі.

Довідка "SQ". А. Вязігін (1867-1919) - історик і громадський діяч. Професор загальної історії Харківського імператорського університету. З 1902 р. був редактором-видавцем журналу "Мирний труд", в якому публікувалися статті монархічної і православної спрямованості, частина матеріалів носили антисемітський характер. У листопаді 1903 р. став організатором і першим головою харківського відділу "Русского собрания", у грудні 1905 р. був ініціатором створення Харківського відділу "Спілки російського народу". У 1907 р. був обраний членом Державної думи III скликання від першої курії міських виборців Харківської губернії. Керівник фракції правих у Державній думі. Убитий у 1919 більшовиками.