"Формальне об'єднання деяких лівоцентристських партій відбудеться вже у 2012 р.", - заявив 8 листопада "SQ" перший секретар Харківського обкому Соціалістичної партії України Олександр Дубинський. За його словами, 3 листопада до обкому надійшов уточнений варіант проекту угоди політичних партій лівого спрямування. У ньому зазначено, що об'єднуватися будуть 11 партій. Базовою політсилою стане Соцпартія, яка має чітку партійну структуру.

Він також зазначив, що Соцпартія має сильні організації в низці районів Харківської області (наприклад, Балаклійському, Куп'янському, Лозівському, Первомайському та Краснокутському), більш слабкі організації - у Великобурлуцькому, Кегичівському і Харківському. "Ми не очікуємо, що політична угода посилить наші партійні осередки, оскільки більшість лівих партій не має партійної структури. Для нас важливо, щоб люди зрозуміли, що ліві партії прагнуть до об'єднання, щоб захищати їхні права", - зазначив О.Дубинський.

Він розповів, що в проекті політугоди розглядаються технічні питання об'єднання: терміни проведення місцевих партійних конференцій, з'їздів партій, узгодження рішень в органах юстиції й остаточного об'єднавчого з'їзду. Проект планується затвердити до 15 листопада. Аналіз документа показує, що процес об'єднання займе не менше двох місяців.

За словами О.Дубинського, соціалісти неодноразово за минулі кілька років намагалися знайти спільну мову з Компартією. Перешкодою в налагодженні співпраці є ідейні розбіжності, а також амбіції керівників партії в центральних органах і на місцях.

Довідка "SQ". У Харківській області 13 вересня було створено координаційну раду лівоцентристських партій. Рада була створена на першому спільному засіданні лідерів обласних організацій Партії захисту пенсіонерів України, Партії дітей війни, партій "Народна влада", "Соціалістична Україна", "Справедливість", СПУ, СДПУ, СДПУ (о), а також Української селянської демократичної партії.

Тижнем раніше в Києві лідери СПУ Олександр Мороз, партії "Справедливість" Станіслав Ніколаєнко і партії "Народна влада" Йосип Вінський підписали декларацію єдності українських лівих партій, щоб об'єднатися для участі в парламентських виборах 2012 р. Серед партій, які об'єднаються, буде Селянська партія Україна, "Народна влада", "Справедливість", Партія дітей війни. Крім того, Соціалістична партія України займається розробкою власної програми "Новий соціалізм", яка буде повністю готова в кінці 2011 р. У цій програмі СПУ аналізує стан економіки України, Європи та світу і пропонує шляхи запобігання фінансовим кризам. Ключовою тезою нової програми є управління економікою країни державою, а не приватним капіталом.