Лідер партії "Фронт змін" Арсеній Яценюк збирається звернутися до Конституційного суду з приводу скасування Верховною Радою поправки до закону про пенсійну реформу. Як повідомив 8 вересня в прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" голова Харківської обласної організації партії "Фронт змін" Олександр Давтян, А.Яценюк пропонував внести до закону про пенсійну реформу поправку, відповідно до якої 10 млн. пенсіонерів отримали б надбавку до пенсії у розмірі більше 300 грн. "Пропонувалося для визначення розміру пенсії враховувати середню зарплату за 2009 р. (1650 грн.), а не за 2006-2008 рр., як прийняли в підсумку, коли вона становила всього 928 грн.", - зазначив О.Давтян.

За його словами, Верховна Рада скасувала раніше проголосовану поправку, коли виявилося, що для виплати надбавки пенсіонерам необхідно 35 млрд. грн. "Ми готові пояснити, звідки можна взяти ці гроші. Для початку необхідно скоротити необгрунтоване збільшення витрат на утримання органів влади - це 5 млрд. грн. на рік, також можна продати державні дачі та резиденції, що вивільнить ще 10 млрд. грн., якщо відмінити всі пільги депутатам і вищим чиновникам, це заощадить для бюджету ще 1 млрд.грн. Або закрити корупційні проекти на кшталт фірми "Лівела", яка безкарно на заплатила податків на 5 млрд. грн.", - заявив О.Давтян.

За його словами, ще 15 млрд. грн. можна заощадити, якщо держава перестане списувати гроші, пояснюючи це здорожчанням об'єктів Євро-2012. "Виходить 36 млрд. грн. - на 1 млрд. грн. більше, ніж потрібно", - підкреслив голова ХОО "Фронту змін".

"Насправді ці гроші не пропадуть. Ви їх дайте пенсіонерам. А куди пенсіонери біжать у першу чергу? Платити за послуги ЖКГ - газ, воду, квартиру, прибирання території. І гроші підуть в оборот. А якщо гроші стоять у вигляді нерухомості в Конча-Заспі чи Форосі, яка від них користь? А якщо врахувати вартість їх утримання - це колосальні суми", - підкреслив О.Давтян.

Довідка "SQ". Верховна Рада 8 липня близько половини другого ночі прийняла в цілому закон "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи". Розгляд законопроекту тривав майже 9 годин.

6 вересня парламент остаточно ухвалив проект закону про пенсійну реформу. У ході засідання законопроект підтримали 245 народних депутатів. Народні депутати усунули неузгодженості у законі. Крім терміну набрання чинності (повинен був розпочатися 1 вересня, розпочне діяти 1 жовтня - "SQ") Верховна Рада уточнила в законі ще три положення. Зокрема, парламент вилучив з нього норму про проведення з 1 січня 2012 р. перерахунку пенсій із застосуванням показників середньої заробітної плати за 2009 р. Ця норма було поправкою депутата А.Яценюка.

Відповідно до закону, пенсійний вік для жінок підвищений з 55 до 60 років з поступовим збільшенням його на 6 місяців щороку протягом 10 років. Передбачається також протягом 10 років збільшити необхідну вислугу для призначення пенсії військовослужбовцям з 20 до 25 років. Також підвищиться мінімально необхідний страховий стаж для отримання пенсії за віком з 5 до 15 років, а для новопризначених пенсій підвищать нормативну тривалість страхового стажу для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі для жінок з 20 до 30 років, для чоловіків - з 25 до 35 років. Законом також передбачається за чотири роки підвищити пенсійний вік для чоловіків-держслужбовців до 62 років, починаючи з 2013 р., а інститут продовження перебування на держслужбі пропонувалося скасувати, але в остаточному варіанті це право збереглося.