"Незважаючи на поправки до закону про місцеві вибори, наша партія розраховує на високий результат", - заявив 7 липня журналістам лідер партії "Сильна Україна" Сергій Тігіпко, коментуючи можливі наслідки прийняття законопроекту Олександра Єфремова про місцеві вибори. Цей документ передбачає, зокрема, можливість участі у виборах кандидатів від партійних осередків, які зареєстровані не менше ніж за 365 днів до моменту проведення виборів. Про це повідомили "SQ" у прес-службі партії "Сильна Україна".

"Шанси у нас нормальні, незважаючи на те, що деякі позиції, запропоновані в законі, абсолютно недемократичні. У нас за рік до виборів зареєстровані 462 організації практично у всіх великих містах. Тому особливих проблем у цьому питанні ми не відчуваємо", - відзначив Тігіпко .

За його словами, новий закон не вирішує головної проблеми - віддаленості депутатів від інтересів звичайних громадян. "Партії свого часу відірвалися від людей. Вирішити це питання тільки за рахунок депутатів-мажоритаріїв навряд чи вдасться. Я боюся, що ми отримаємо сплеск політичної корупції. У влади буде бажання тиснути на мажоритаріїв, щоб вони входили до складу більшості. Врешті-решт недемократичні підходи зіграють проти влади", - підкреслив С. Тігіпко.

Довідка "SQ". Верховна Рада (ВР) прийняла 1 липня в першому читанні законопроект "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", внесений на розгляд парламенту депутатом від Партії регіонів О. Єфремовим. За відповідне рішення проголосували 246 депутатів з 426, зареєстрованих у залі.

6 липня О. Єфремов запропонував прийняти поправки до закону про зміну виборчої системи для проведення місцевих виборів у частині скасування положення про висунення мажоритаріїв виключно від політичних сил, а також можливості участі у виборах у разі реєстрації партійних осередків менше ніж за рік до виборів. "Максимум 13-14 липня закон щодо зміни виборчої системи для місцевих виборів буде прийнятий в цілому. А вже в п'ятницю, 9 липня, ми почнемо його розглядати у другому читанні. Я вніс поправки щодо самовисуванців і мажоритаріїв і щодо бар'єру в 365 днів для участі партій, але я до кінця не впевнений, що зал їх підтримає", - відзначив О. Єфремов.