Новий Податковий кодекс буде як мінімум не гірше, ніж існуюча база оподаткування. Про це 7 липня заявив "SQ" голова облорганізації партії "Сильна Україна" Андрій Моченков.

"Складно сказати, як буде розвиватися боротьба в парламенті навколо затвердження поправок до Податкового кодексу, але його прийняття за тими документами і відчуттям, які у нас є, не посилить податкового тягаря на підприємців", - зазначив А. Моченков.

За його словами, робоча група з числа представників Ради підприємців, Спілки роботодавців при віце-прем'єрі Сергієві Тігіпку (лідер партії "Сильна Укарина" - "SQ") вже виробила близько тисячі поправок до кодексу. Серед них - скорочення переліку видів ліцензованої діяльності, зменшення кількості податків, скорочення часу реєстрації для початку ведення бізнесу, прискорена амортизація основних фондів підприємств.

Як зазначив А. Моченков, Податковий кодекс, запропонований Мінфіном і податківцями, не є бездоганним. Але ж так і було задумано, що документ буде прийнятий в першому читанні, і за час, який мине до розгляду кодексу в другому читанні, до нього будуть внесені поправки, які максимально врахують інтереси підприємців. Адже якщо б кодекс не винесли в зал парламенту в кінці червня, то його технічно неможливо було б взяти цього року, в результаті він не почав би діяти в 2011 р., як того вимагає Міжнародний валютний фонд. "Якщо врахують ті поправки, які розробила група при С. Тігіпку, то Податковий кодекс буде, як мінімум, не гірше існуючої бази, як максимум - значно краще", - зазначив А. Моченков.
 

Довідка "SQ". Верховна Рада 17 червня ухвалила в першому читанні внесений Кабінетом міністрів України проект Податкового кодексу. За законопроектом податок на прибуток знижується за кілька років з нинішніх 25% до 17%, причому до 20% його повинні знизити вже в 2011 р., а потім - по 1% на рік. Він може бути додатково підвищений на 2% обласними радами і на 3% - райрадами і міськрадами. ПДВ зменшується по одному відсотку на рік - з 20% в 2011 р. до 17% в 2014 р. Малому бізнесу надають податкові канікули (з 1 січня 2011 р. до кінця 2015 р.), але вони стосуються лише підприємців, які надають побутові послуги населенню і заробляють не більше 300 тис.грн. на рік, а також юросіб із прибутком не більше 100 тис.грн. на рік. Єдиний податок для фізосіб залишається на рівні 20-200 грн./міс. в залежності від виду діяльності та місця роботи, для юросіб - 6%.