Чоловік екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко Олександр, який зараз знаходиться в Чехії, попросив політичний притулок у цій країні. Про це повідомило інформагентство "РБК-Україна" з посиланням на чеську газету "Pravo". За інформацією газети, відповідне прохання О.Тимошенко подав ще в останні дні 2011 року. Міністр внутрішніх справ Чехії Ян Кубіца 3 січня обговорив це питання з міністром закордонних справ Карелом Шварценбергом.

Як повідомив офіційний сайт БЮТ, цей крок з боку О.Тимошенка є відповіддю на "аморальні спроби тиснути на Юлію Тимошенко через переслідування її близьких та рідних". "Так, не зламавши лідера партії "Батьківщина" ні судами, ні тюрмами, ні знущаннями та подвійними арештами, режим, незаконно відновивши вже закриті Верховним Судом кримінальні справи 15-річної давності, почав переслідувати рідних і близьких екс-прем'єр-міністра", - заявили у прес-службі БЮТ.

Довідка "SQ". 11 жовтня 2011 р. Ю.Тимошенко була засуджена Печерським райсудом Києва до семи років позбавлення волі за перевищення службових повноважень при підписанні газових угод з Росією у 2009 р. У жовтні цього року стосовно Ю.Тимошенко порушено нову кримінальну справу за покладання боргів корпорації ЄЕСУ на бюджет України.

30 грудня Ю.Тимошенко була доставлена ​​для відбування покарання до Качанівської жіночої колонії Харкова. 4 січня представники ВО "Батьківщина" встановили біля колонії агітаційну палатку.

Харківський окружний адміністративний суд своїм рішенням заборонив 5 і 6 січня проводити пікети і встановлювати наметові містечка біля Качанівської колонії.

Рік тому Чехія надала політичний притулок колишньому міністрові економіки в уряді Ю.Тимошенко Богдану Данилишину. Тоді це призвело до значного охолодження офіційних відносин Праги та Києва.