СБУ выявила в Харькове нарколабораторию и обезвредила группировку, распространявшую психотропные веществаСлужба безпеки України (СБУ) 18-22 листопада знешкодила організоване злочинне угруповання, яке розповсюджувало контрабандні психотропні речовини. Про це повідомив сайт СБУ.

Встановлено, що під виглядом торгівлі сумішами для куріння й ароматизації приміщень зловмисники створили розгалужену мережу з реалізації психотропної речовини тетрагідроканнабінолу і його аналогів (ці психоактивні з'єднання за своєю дією на нервову систему людини подібні дії кокаїну, героїну, стимуляторів амфетамінного ряду, марихуани).

У ході операції співробітники СБУ та МВС України одночасно в Києві та Харкові припинили діяльність магазинів і торгових кіосків, через які зловмисники збували заборонений товар. Також у приватному будинку в Червонозаводському районі Харкова було ліквідовано нелегальний цех з виготовлення психотропних сумішей. Окрім відповідного обладнання і засобів упаковки було вилучено близько 3 кг аналога тетрагідроканнабінолу і близько 5 кг трав, оброблених цією хімічною речовиною. За цінами чорного ринку вартість вилученого склала 1 млн.грн.

Організатором злочинного угруповання був 42-річний мешкнаець Харкова, який налагодив і забезпечував функціонування каналу контрабандного переміщення психотропних речовин та їх аналогів з Китаю до України за допомогою міжнародних поштових відправлень. Окрім організатора затримано також хіміка, який здійснював обробку сумішей, менеджерів та кур'єрів (відповідальні за збут товару в Києві, Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Київській, Одеській та Харківській областях). Підозрювані перебувають під вартою.

За матеріалами СБУ слідче управління Головного управління МВС України в Харківській області порушило кримінальну справу за ст.307 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут психотропних речовин або їх аналогів, вчинене організованою групою) Кримінального кодексу України, яка передбачає покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 3 до 12 років. Також проводяться слідчі дії щодо залучення членів угруповання до кримінальної відповідальності за вчинення злочину, передбаченого ст.305 КК (контрабанда наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів).