Группа хакеров, в состав которой входили харьковчане, похитила в иностранных банках больше 70 миллионов долларовСлужба безпеки України спільно з правоохоронними органами ще 10 країн припинила діяльність міжнародного злочинного угруповання хакерів, організованого та координованого громадянами України під прикриттям легально діючої комерційної структури. Про це повідомив сайт СБУ.

За даними правоохоронців, хакери, використовуючи комп'ютерний вірус "Conficer", отримували доступ до рахунків в іноземних банківських установах різних країн світу, незаконно знімали з них гроші і переводили їх у готівку з використанням банківських рахунків і міжнародних платіжних систем. Ці кошти легалізувалися шляхом придбання рухомого і нерухомого майна. За попередніми оцінками, в результаті клієнтам банків завдано збитків на суму понад 72 млн.дол.

21 червня одночасно в декількох країнах світу було проведено більше 30 обшуків (в Україні - 19). Правоохоронці інших країн вилучили близько 30 серверів, у Латвії затримано двох осіб. Накладено арешт на понад 40 рахунків у банках Латвії та Кіпру. Під час обшуків, які провели співробітники СБУ в житлових приміщеннях, що належать членам злочинного угрупування і в орендованих ними офісах, вилучено понад 74 одиниць комп'ютерної техніки, близько 300 одиниць електронних носіїв інформації, документальні матеріали і гроші. У Києві, Луганську та Харкові слідчими допитано 16 установлених членів угруповання, в т.ч. її організатори та координатори.

У слідчих діях, які проводилися на території Україні, взяли участь фахівці ФБР США. Головним слідчим управлінням СБУ вирішується питання про порушення кримінальної справи.