Податкова міліція Спеціалізованої державної податкової інспекції з роботи з великими платниками податків у Харкові (СДПІ) викрила конвертаційний центр, через який було проконвертовано понад 39 млн.грн. Про це повідомив начальник Головного відділу податкової міліції - перший заступник начальника СДПІ Юрій Журенко, повідомили "SQ" у відділі масово-роз'яснювальної роботи та звернень громадян СДПІ. За словами Ю.Журенка, у складі центру діяли три людини (організатор, виконавець і співвиконавець), які надавали послуги з конвертації грошових коштів, використовуючи документи і банківські рахунки кількох суб'єктів господарської діяльності.

Як повідомив Ю.Журенко, всього з початку року податкова міліція СДПІ розкрила ще чотири злочини, три з яких є тяжкими. Серед них - злочини за фактом ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах одним з харківських підприємств, за фактом фіктивного підприємництва, за фактом зловживання службовим становищем, за фактом невиконання судового рішення, що завдало істотної шкоди державним інтересам.

За словами Ю.Журенка, внаслідок проведених податковою міліцією заходів за І квартал 2011 р. до держбюджету надійшло 7,9 млн.грн., у т.ч. майже 7,2 млн.грн. - за рахунок відпрацювання підприємств-мінімізаторів податків, 0,7 млн.грн. - за рахунок застосування заходів до підприємств-боржників. У ході роботи на підприємствах встановлено два факти виплати зарплати "в конвертах". Окрім того, на початку квітня за матеріалами підрозділу податкової міліції порушено кримінальну справу за фактом грубого порушення законодавства про працю посадовими особами одного з підприємств: там працювали неоформлені працівники, заробітна плата виплачувалася "в конвертах" без відповідних нарахувань податків, зборів та страхових внесків.

Також начальник відділу податкової міліції повідомив, що міліція реалізує операцію "Бюджет", у рамках якої проводяться відрядження в різні регіони України для відпрацювання схем податкового кредиту з ПДВ та взаємовідносин з підприємствами - "податковими ямами" платників інспекції. В результаті отримані матеріали передаються управлінню податкового контролю юридичних осіб та галузевим радам для використання в роботі.

Під час проведення заходів з боротьби з незаконним обігом підакцизних та інших товарів складено чотири адміністративні матеріали за порушення ведення господарської діяльності. Згідно них, з незаконного обігу вилучено товарно-матеріальних цінностей на 75,9 тис. грн., у тому числі підакцизних товарів - на 57,3 тис. грн. (спирт, тютюнові вироби), а також автомобіль і т.д. Міліція також вивіла підпільний цех з нелегального виробництва алкогольної продукції з алкогольної рідини.

Довідка "SQ". На обліку в Спецподатковій на 1 березня перебували 225 платників податків. Серед клієнтів СДПІ - ПрАТ "Філіп Морріс Україна", статутне територіально-галузеве об'єднання "Південна залізниця", ВАТ "Турбоатом", ЗАТ "Завод "Південкабель", ДП "Завод "Електроважмаш", КП "Харківські теплові мережі", ДП "Завод ім.Малишева", а також низка банків Харкова.