"Не треба поспішати знімати мораторій на продаж землі в Україні, оскільки ми можемо втратити країну", - заявив 10 листопада у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" лідер Європейської партії України, народний депутат (фракція "Наша Україна - Народна самооборона") Микола Катеринчук.

За його словами, свої земельні ділянки в Україні готові продати близько 30% власників землі. "Китай, США, інші країни готові скуповувати українську землю і навіть зарезервували для цього кошти. На землю буде великий попит. Якщо представники цих країн скуплять землю, то працювати на ній також будуть мешканці цих країн, зокрема, китайці", - заявив М.Катеринчук. За його словами, мораторій на продаж землі потрібно продовжити, а приватного інвестора потрібно залучати на українську землю на умовах довгострокової оренди.

Довідка "SQ". Мораторій на продаж земель сільгосппризначення діяв до 1 січня 2008 р. У грудні 2009 р. Верховна Рада продовжила мораторій на продаж землі до 1 січня 2012 р. У березні Верховна Рада відхилила законопроект, яким пропонувалося продовжити мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2015 р.