В зачепиловской школе массово заболели дети. МЧС говорит об отравлении, СЭС - о респираторной инфекции

26 учнів віком від 6 до 16 років загальноосвітньої школи в с. Бердянка Зачепилівського району Харківської області вчора, 3 листопада, не вийшли на навчання у зв'язку з погіршенням стану здоров'я. За інформацією МНС України, школярі відчули слабкість 2 листопада, коли повернулися зі школи. За попередніми даними, захворювання дітей було викликане вживанням капусти в шкільній їдальні. Остаточна причина захворювання встановлюється. Стан здоров'я дітей зараз стабільний, загрози для життя немає, діти не госпіталізовані, перебувають удома.

На сайті Харківської облСЕС зазначено, що 3 листопада 25 учнів з різних класів цієї школи не прийшли не навчання. Було встановлено, що троє з них відсутні за сімейними обставинами, у двох учнів були ознаки отруєння, ще у 20 - прояви респіраторної інфекції. Всі відсутні учні знаходяться вдома. За інформацією СЕС нездужання учнів не пов'язане з їх харчуванням у їдальні школи.

З метою з'ясування ситуації на місці працює бригада обласних та районних спеціалістів у складі лікаря-інфекціоніста, педіатра, фахівців санепідслужби.

Як повідомив "SQ" начальник Головного управління охорони здоров'я Харківської облдержадміністрації Олександр Галацан, за попередніми даними, у дітей не харчове отруєння, а ротавірусна інфекція ("кишковий грип"). "Зараз на місце виїхала бригада лікарів дитячої інфекційної лікарні. Вони обстежують дітей і до кінця дня встановлять діагноз. Але з клініки зрозуміло, що це не харчове отруєння, а, швидше за все, ротавірусна інфекція, яка часто загострюється восени. Їй також притаманні такі симптоми , як нудота і блювота", - зазначив О.Галацан. За його словами, не всі діти захворіли одночасно, що могло б свідчити про отруєння. "Половина дітей і до цього кілька днів була відсутня на заняттях", - додав О.Галацан.

Як розповіла "SQ" директор Бердянської загальноосвітньої школи Юлія Казанцева, діти стали скаржитися на погане самопочуття позавчора, 2 листопада. За її словами, 25 учнів різних класів (від 2-го до 11-го) були оглянуті лікарями місцевої лікарні. "Когось нудило, у деяких була блювота, у інших - просто температура", - зазначила Ю.Казанцева. За її словами, після огляду лікарів нікого з дітей госпіталізувати не стали, всі вони пішли додому і наступного дня теж залишалися вдома. Сьогодні, за словами директора школи, на заняття через стан здоров'я не прийшли 18 осіб. "Зараз у школі проводить перевірку санепідемстанція - оглядає їдальню та прилеглі до школи продуктові магазини", - зазначила Ю.Казанцева. За словами директора, всього в школі навчається 121 дитина.

Як заявила сьогодні під час селекторної наради заступник головного санітарного лікаря Харківської області Любов Махота, за результатами перевірки СЕС їжа шкільної їдальні була виключена з причин, через які міг погіршиться стан здоров'я дітей. "Зв'язки з харчовими продуктами не встановлені. За нашими даними, з 25 дітей, які були відсутні вчора, сьогодні 16 осіб повернулися за парти. За попередніми даними, в однієї дитини виявлена ​​ротавірусна інфекція, два дослідження з підозрою на  ротавірусну інфекцію знаходяться в роботі, у семи осіб дискінезія жовчних шляхів - п'ять із них мають хронічні діагнози", - зазначила Л.Махота.