Парламентская ассамблея Совета Европы приняла резолюцию о состоянии демократии в Украине. ПАСЕ призывает освободить Ю. Тимошенко

Парламентская асамблея Ради Європи (ПАРЄ) 26 січня на засіданні прийняла резолюцію про стан демократії в Україні. За інформацією "РБК-Україна", за ухвалення резолюції проголосували 69 членів ПАРЄ, проти - 8, утрималися 14.

У резолюції, зокрема, йдеться про можливе введення санкцій щодо України, якщо вимоги ПАРЄ з приводу кримінального переслідування колишніх членів уряду не будуть виконані. "Асамблея вважає, що виконання рекомендацій, особливо що стосуються кримінального переслідування колишніх членів уряду, буде свідчити про прихильність влади нормам і цінностям Ради Європи. І навпаки, їх невиконання в розумні терміни призведе до виникнення серйозних питань щодо прихильності влади принципам демократії і верховенства права, які приведуть до відповідної відповіді з боку асамблеї", - зазначено в документі.

Резолюція пропонує закликати президента України Віктора Януковича "розглянути всі легальні засоби, якими він володіє, для звільнення колишніх членів уряду" і дозволити їм брати участь у парламентських виборах. Окрім того, в документі висловлене занепокоєння погіршенням стану здоров'я екс-прем'єра-міністра Юлії Тимошенко. ПАРЄ закликає владу дозволити медобстеження Ю.Тимошенко, в тому числі незалежними лікарями за межами в'язниці. Крім того, в резолюції йдеться, що "колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко і колишній міністр оборони Валерій Іващенко повинні також бути звільнені, оскільки їхнє здоров'я швидко погіршується".

Крім того, ПАРЄ вважає, що чинна в Україні процедура призначення суддів "підриває незалежність судової системи". Резолюція пропонує владі скасувати або принаймні істотно скоротити п'ятирічний випробувальний термін для суддів і виключити Верховну Раду з процесу їх призначення.

ПАРЄ висловлює стурбованість з приводу того, що в українській системі правосуддя надмірно широко використовується практика взяття під варту, "часто без підстав і вагомих причин". У зв'язку з цим асамблея підтверджує, що, відповідно до принципу презумпції невинуватості, досудове утримання під вартою слід застосовувати лише як крайній захід у тих випадках, коли існує реальна небезпека того, що особа може сховатися або перешкодити здійсненню правосуддя.

Схвалюючи той факт, що в Україні була проведена низка найважливіших реформ, ПАРЄ ще раз нагадує про неможливість проведення реформ, необхідних Україні для виконання своїх зобов'язань перед Радою Європи, без попереднього реформування чинної Конституції. У зв'язку з цим ПАРЄ закликає президента і парламент "негайно приступити до комплексної конституційної реформи, не відкладаючи це до періоду після наступних парламентських виборів".

Також ПАРЄ рекомендує знизити виборчий поріг і виключити заборону на формування виборчих блоків у законі України про вибори народних депутатів. Окрім того, висловлюється занепокоєння у зв'язку з тим, що підвищення прохідного порогу до 5% може негативно відбитися на можливості проходження до парламенту нових або малих партій. Це, на думку ПАРЄ, може призвести до ослаблення плюралізму і наростання поляризації в новому парламенті. Тому ПАРЄ рекомендує знизити цей поріг і до наступних парламентських виборів виключити з виборчого законодавства заборону на формування виборчих блоків.

МЗС України, коментуючи прийняття резолюції, зазначило, що цей документ допоможе зміцненню демократії в Україні. "Критичні зауваження, які містяться у резолюції, в цілому спрямовані на заохочення України до проведення правових і політичних реформ. Саме над цим сьогодні працює українська влада, виконуючи зобов'язання України перед Радою Європи, які попередні уряди не змогли реалізувати з 1995 року. (...) Ухваленню резолюції передувала грунтовна дискусія в стінах ПАРЄ, яка продемонструвала прагнення європейських політиків глибоко зрозуміти всі особливості демократичних процесів в Україні, а не судити про них на основі розповідей емісарів окремих політичних сил", - відзначає МЗС.

Довідка "SQ". 11 жовтня 2011 р. Ю.Тимошенко була засуджена Печерським райсудом Києва до семи років позбавлення волі за перевищення службових повноважень при підписанні газових угод з Росією у 2009 р. Апеляційний суд Києва залишив у силі вирок Печерського райсуду. Також стосовно Ю.Тимошенко порушено нову кримінальну справу - за покладання боргів корпорації "Єдині енергетичні системи України" на бюджет України. 30 грудня Ю.Тимошенко була доставлена ​​для відбування покарання до Качанівської жіночої колонії.

Кримінальна справа проти Ю.Луценка була порушена Генпрокуратурою в листопаді 2010 р. Ю.Луценко пред'явлені звинувачення, зокрема, в незаконному нарахуванні пенсії його водієві, в незаконній організації стеження в рамках розслідування кримінальної справи про отруєння кандидата в президенти Віктора Ющенка у 2004 р., а також у порушенні положень постанови Кабінету міністрів про обмеження витрат у держструктурах у зв'язку з фінансовою кризою, коли МВС організовувало у 2008 і 2009 рр. святкування Дня міліції в палаці "Україна" в Києві.

Вибори до Верховної Ради України пройдуть у жовтні 2012 р.

Верховна Рада 17 листопада 2011 р. прийняла закон про вибори народних депутатів. Закон встановлює на парламентських виборах п'ятивідсотковий прохідний бар'єр і змішану (пропорційно-мажоритарну) систему, за якої 225 депутатів обираються за пропорційною системою за виборчими списками кандидатів у депутати від політичних партій, а 225 депутатів - за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах. Окрім того, законопроектом встановлюється, що виборчі блоки участі у виборах не беруть. Відповідно до закону, право висувати кандидатів у депутати мають партії і громадяни шляхом самовисування. Виборча кампанія триває 90 днів. У виборчих списках більше не буде графи "проти всіх".