Генеральна прокуратура України скасувала власну постанову про закриття кримінальної справи стосовно екс-прем'єр-міністра України, лідера ВО "Батьківщина" Юлії Тимошенко. Як повідомило інформагентство "РБК-Україна" з посиланням на прес-службу ГПУ, кримінальну справу було порушено за фактами розкрадання понад 25 млн. грн. бюджетних коштів та ухилення від сплати понад 20 млн. грн. податків шляхом введення злочинної фінансової схеми з розрахунків за природний газ корпорацією "Єдині енергетичні системи України" та приховування прибутків від діяльності її офшорної компанії.

Одночасно Генеральна прокуратура оскаржує в касаційному порядку незаконні рішення суду про закриття інших епізодів злочинної діяльності у даній кримінальній справі. Досудове слідство у справі проводиться податковою міліцією.


 

Довідка "SQ". Печерський районний суд Києва 11 жовтня засудив Ю.Тимошенко до 7 років позбавлення волі. Ю.Тимошенко визнали винною за ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу (перевищення влади та службових повноважень) з позбавленням права обіймати певні державні посади на три роки. Суд також зобов'язав Ю.Тимошенко відшкодувати НАК "Нафтогаз України" 1 млрд. 516 млн. грн. та судові витрати.

12 жовтня Служба безпеки України порушила нову кримінальну справу стосовно Ю.Тимошенко й екс-прем'єр-міністра Павла Лазаренка. Справу порушено по діяльності компанії "Єдині енергетичні системи України". Слідство звинувачує Ю.Тимошенко в тому, що вона перевела борг ЄЕСУ перед Міноборони Росії на суму 405 млн. 500 тис. дол. на державний бюджет України.