Тринадцять відсотків громадян України вважають Росію стратегічним партнером України. Як повідомило інформагентство УНІАН, про це свідчать результати дослідження, проведеного компанією "Research & Branding Group", оприлюднені 19 квітня в Києві.

За даними опитування, 23% сприймають РФ тільки як простого сусіда, дві третини (66%) у цілому позитивно сприймають Росію: 25% - як дружню державу, 28% - як братню і 13% - як стратегічного партнера. Близько половини (44%) оцінюють українсько-російські міждержавні відносини в цілому як добрі і добросусідські, 17% вважають їх поганими і напруженими.

Щодо "Харківських угод" 2% українців вважають, що від їх підписання виграла Україна. Перемогою Росії їх називають 42%, 35% думають, що перемогли обидві сторони. 31% респондентів ставляться до укладення угод негативно, 38% дотримуються протилежної точки зору. За рік після підписання "Харківських угод" половина українців (51%) згодні з твердженням про те, що ця подія дозволила реально покращити українсько-російські відносини. Незгоду з цим твердженням висловили 28% опитаних.

Довідка "SQ". Дослідження проводилося методом особистого інтерв'ю в 24 областях України та в Криму 20-31 березня. У дослідженні взяли участь 2078 осіб. Середня похибка вибірки становить 2,2%.