Верховна Рада Україна (ВР) прийняла в першому читанні за основу проект закону № 9429-1, ініційований Юрієм Кармазіним (фракція "Наша Україна - Народна самооборона"), про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою забезпечення реформування нафтогазового комплексу. Як повідомило інформагентство "РБК-Україна", законопроект підтримали 237 нардепів.

Кабмін зняв з розгляду свій законопроект про реформування НАК "Нафтогаз України" відповідно до досягнутих раніше на погоджувальній раді домовленостей.

Заступник голови фракції "БЮТ-Батьківщина" Сергій Соболєв заявив, що фракція побачила в законопроекті Ю.Кармазіна приховані можливості для приватизації нафтогазового комплексу і не буде голосувати за нього.

Ю.Кармазін у свою чергу заявив, що його законопроект дає можливість Україні виконати енергетичну хартію і створює перешкоди для приватизації нафтогазового комплексу.

Довідка "SQ". Законопроектом передбачено, що реорганізація (злиття, приєднання, поділ, виділення, перетворення) державних підприємств, дочірніх підприємств Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", що здійснюють діяльність з транспортування магістральними та/або розподільними трубопроводами, зберігання в підземних газосховищах, а також НАК "Нафтогаз України" здійснюється за рішенням Кабінету міністрів України.

Приватизація державних підприємств, дочірніх підприємств НАК "Нафтогаз України", компанії "Нафтогаз України", а також підприємств, установ, організацій, які були утворені в результаті їх реорганізації, забороняється.

Крім того, стосовно державних підприємств, які здійснюють діяльність з транспортування магістральними та/або розподільними трубопроводами, зберігання в підземних газосховищах, а також Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", дочірніх та заснованих нею підприємств не може бути порушено справу про банкрутство.

Нагадаємо, 8 листопада 2011 р. Кабмін запропонував Раді дозволити йому реорганізовувати "Нафтогаз", а 22 листопада депутат Ю.Кармазін запропонував парламенту дозволити провести реорганізацію "Нафтогазу" з забороною на приватизацію власне НАКу або створених у результаті реорганізації компаній.