В Украине снова начнут возвращать деньги вкладчикам Сбербанка СССР - В. ЯнуковичЗ 1 червня в Україні почнеться виплата втрачених заощаджень вкладникам Ощадбанку СРСР. Як повідомив сьогодні, 7 березня, під час розширеного засідання Кабінету міністрів президент України Віктор Янукович, виплати будуть проводитися до кінця 2012 р., передало інформагентство "РБК-Україна".

"В Україні 6 млн. громадян не отримали свої вклади. З 1 червня і до кінця року ця частина боргу має бути повернена обов'язково. За це будуть нести особисту відповідальність прем'єр-міністр Микола Азаров, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко та керівник Національного банку Сергій Арбузов", - підкреслив президент України.

Також В.Янукович доручив уряду забезпечити перерахунок пенсій з 1 травня. За словами президента, у 2012 р. прожитковий мінімум буде підвищений на 14%. "Майже 9 млн. пенсіонерів, які вийшли на пенсію до 2008 р., додатково повинні отримувати по 100 гривень", - заявив В.Янукович.

Як заявив віце-прем'єр-міністр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко, на реалізацію більшості соціальних ініціатив В.Януковича у 2012 р. буде потрібно близько 16 млрд.грн. Він зазначив, що "ці речі повністю обраховані Міністерством фінансів. Міністерство фінансів має на це кошти". За словами С.Тігіпка, необхідне фінансування можна забезпечити введенням податку на розкіш, а також є можливість для зростання надходжень до держбюджету від митниці.

Довідка "SQ". 11 січня 2008 р. в Україні почалася кампанія з повернення знецінених заощаджень громадянам-вкладникам колишнього Ощадбанку СРСР. Згідно з урядовою постановою (від 9 січня 2008 р. № 1), на ці цілі українському "Ощадбанку" спочатку було виділено 5 млрд. 760 млн.грн. Тодішній прем'єр-міністр Юлія Тимошенко пообіцяла українцям, що буде виплачуватися не більше 1 тис. грн. кожному вкладнику (так звана "Юліна тисяча"), а для тих, чиї вклади перевищують цю суму, це буде тільки першим етапом виплат. У 2009 р. виплати компенсацій відклали на невизначений термін. У 2010 р. через проблеми з бюджетом виплати також не здійснювалися. Нинішній уряд заявляв, що компенсації можуть бути виплачені за наявності достатніх коштів у бюджеті.

У вересні 2011 р. В.Янукович уже давав завдання уряду почати повертати вклади. "Я поставив завдання: щоб до кінця цього року ми разом з урядом, Національним банком, зрештою, знайшли механізм і почали цей процес. Це наш борг перед старшим поколінням. І я хочу про це сказати людям, щоб вони знали: я про це пам'ятаю, і ми обов'язково повернемося до вирішення цього питання найближчим часом", - заявив тоді президент.