Украина ввела запрет на ввоз мясной и молочной продукции из БеларусиГоловний державний інспектор ветеринарної медицини України Іван Бісюк увів тимчасову заборону на ввезення в Україну м'ясної продукції з Білорусі через імовірність занесення збудника африканської чуми свиней. Як повідомило інформагентство "РБК-Україна" з посиланням на повідомлення ветслужби, "обмеження імпорту м'ясної продукції триватиме до з'ясування всіх обставин".

У повідомленні зазначено, що в середині лютого в с.Незнанове Новогрудського району Гродненської області Білорусі вилучено та знищено все поголів'я свиней з приватних господарств. Відповідно до заявами Міністерства сільського господарства і департаменту ветеринарного і продовольчого контролю республіки, зазначені дії були здійснені "в рамках навчань з боротьби з африканською чумою свиней".

"Проте існує небезпека занесення збудника африканської чуми свиней з Росії до Білорусі, який може поширитися і в Україні", - зазначено в документі. Ветслужба пояснила, що Білорусь входить до Митного союзу з Росією і Казахстаном і не проводить митний та ветеринарно-санітарний контроль при перетині державного кордону з Росією, де протягом останніх п'яти років відзначається складна епізоотична ситуація з африканською чумою свиней. "При здійсненні державного ветеринарно-санітарного контролю молочних продуктів, що імпортуються з Білорусі до України, тільки протягом лютого 2012 р. відмічені систематичні порушення ветеринарно-санітарних вимог України, а саме: виявлено перевищення максимально допустимих рівнів залишків ветеринарних препаратів у молочних продуктах білоруських виробників", - зазначено в повідомленні ветслужби.

На думку відомства, "це свідчить про системні порушення і недостатній контроль з боку компетентного органу Білорусі за використанням ветеринарних препаратів та дотриманням підприємствами Білорусі вимог країни-імпортера". "У зв'язку з цим Державна ветеринарна і фітосанітарна служба України з 1 березня тимчасово призупиняє ввезення на територію України молока і молочних продуктів з Білорусі", - підкреслено в повідомленні.