Нідерландсько-британська нафтогазова компанія "Shell" і швейцарський виробник скла "Glass Trosch" розглядають можливість інвестування в Харківську область. Про це повідомив журналістам голова Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Михайло Добкін.

За його словами, компанія "Shell" хоче займатися в регіоні розробкою та видобутком сланцевого газу. "Для всіх було б звичним, якби перед розглядом документів і заявки на узгодження величезного родовища їм вимотали всі нерви, пояснили, що потрібно дати або нав'язали підрядників. Але сьогодні ми зробимо все, щоб іноземні інвестори прийшли в регіон. У них є ім'я, є своя хороша бізнес-історія. І інші компанії будуть дивитися на них як на певний індикатор, що в Харківській області можна вести бізнес", - повідомив губернатор.

Інший інвестор - компанія "Glass Trosch" - шукає можливість вкласти близько 200 млн. євро в будівництво скляного заводу. Обласна влада запропонувала швейцарцям як будівельний майданчик промзону в Ізюмі. "Я провів з ними годинні переговори. Не знаю, яке рішення вони приймуть, оскільки об'їздили декілька регіонів України. Але я зі свого боку, зробив усе, щоб вони прийняли рішення на нашу користь", - зазначив М.Добкін.

За його словами, обласна влада запропонувала інвесторам вигідні умови співпраці - короткі терміни узгодження документації, звільнення від оплати оренди землі, преференції з поставками електроенергії і газу, мінімальні техумови для розгортання виробничих потужностей. Окрім того, однією з умов компанії "Glass Trosch" є наявність хороших доріг, якими можна безпечно возити скло. Тому обласна влада забезпечить необхідний ремонт чи будівництво доріг у цьому районі. Як повідомив М.Добкін, якщо швейцарці все-таки вирішать інвестувати в Ізюм, який вважається депресивним містом, то проблема наповнення місцевого бюджету цього міста буде вирішена.

Справа "SQ". Швейцарська компанія "Glass Trosch" включає в себе 60 підприємств у різних країнах світу і має чотири заводи з виробництва скла. Щодоби вони випускають 3 тис. т продукції.

"Royal Dutch Shell" - нідерландсько-британська нафтогазова компанія, в 2010 р. - восьма за величиною компанія у світі. Веде геологічну розвідку і видобуток нафти і газу в більш ніж 40 країнах світу, повністю або частково володіє більше 50 нафтопереробними заводами.