Объем заказов на научные исследования Харьковского политехнического института составляет 24 млн.грн. - заведующий научно-исследовательской частью вуза

Портфель замовлень на роботи з наукової тематики Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" (ХПІ) на кінець першого півріччя 2010 р. складає 24 млн.грн. Про це повідомив "SQ" завідувач науково-дослідної частини ХПІ Георгій Лісачук. За його словами, є замовлення на роботи в області виробництва спецтехніки, зокрема, в рамках виробництва танка "Оплот".

За його словами, близько 13 млн.грн. припадає на держбюджетну тематику, решта - на гранти і госпдоговірну тематику. Держфінансування вже отримано і збільшуватися не буде, а договори з господарюючими суб'єктами укладаються протягом усього року. За 2009 р. було виконано наукових робіт на 25 млн.грн.

Як відзначив Г. Лісачук, зараз є портфель госпдоговорів на 7 млн.грн., уже надійшло близько 2,5 млн.грн. оплати. В основному роботу замовляють українські компанії, виконується також замовлення для Таджикистану в області енергетики, ведуться переговори з російськими підприємствами. "Хотілося б мати обсяг наукових замовлень побільше, ніж зараз, щоб можна було більше брати на роботу молодих учених", - зазначив Г. Лісачук.

Довідка "SQ". НТУ "ХПІ" має 22 основних факультети. Підготовка інженерів здійснюється з 91 спеціальності денної та заочної форм навчання. В університеті близько 1 тис. 300 викладачів, у тому числі 160 докторів наук, професорів, 760 доцентів, кандидатів наук.