НТЦ "Харківський фізико-технологічний інститут" (ХФТІ) розробив технологію утилізації автомобільних шин, які стерлися. Про це 7 листопада на конференції "Взаємодія науки і безнеса", що проходить у Харкові, повідомив начальник відділу низькотемпературної нерівноважної алазмотехніки ХФТІ Володимир Голота.

За його словами, у межах англійсько-українського проекту вчені ХФТІ розробили метод утилізації шин. Був розроблений озоно-динамічний метод дезінтеграції, який дозволяє відокремлювати до 95% початкової кількості гуми, розсіюючи її на фракції. При цьому 15% складає найцінніша фракція діаметром до 1 мм. Технологія унікальна тим, що вартість обладнання та енерговитрати у два рази менші, ніж при механічній технології, розробленій у Голландії.

Як зазначив В. Голота, інвестиції в обсязі близько 7 млн. євро дозволять розробити, спроектувати і запустити підприємство з виробництва ліній озоно-динамічної переробки зношених покришок продуктивністю 1-2 тис. т шин на рік. З гумової крихти можна робити покрівельні та інші матеріали. Підприємство з переробки шин планується створити в Харківській області. Цей проект курує Харківська облдержадміністрація.

В Харькове разработали технологию утилизации автомобильных шин

Довідка "SQ". В Україні за рік утворюється 250-300 тис. т зношених шин, у світі - 20 млн.т.