Кубинские специалисты по шелководству заинтересовались выведенным в Харькове шелкопрядом 
Кубинські шовководи запросили науковців відділення шовківництва (ВШВ) ДП "Інститут експериментальної і клінічної ветеринарної медицини" (Харків) на виставку, яка відбудеться на Кубі 10 жовтня. Про це 7 липня повідомили "SQ" у відділенні шовківництва. За інформацією відділення, три роки тому один з гібридів шовковичного шовкопряда, виведений в Харкові, посів третє місце в міжнародному конкурсі, що і послужило причиною інтересу кубинських вчених до досягнень харків'ян.

Як повідомили у ВШВ, на Кубі почали розвивати виробництво шовку в 2005 р. і вже досягли значних результатів, ставши світовим експортером цього продукту. Він затребуваний в різних галузях, у тому числі в медицині й авіації. Кубинці налаштовані після вивчення харківського гібрида замовити собі цей біологічний матеріал, проте у харківських учених немає коштів на транспортні витрати.

За інформацією ВШВ, в Україні збереглася інфраструктура для виробництва шовку - шовкорадгоспи, Кременчуцька коконосушарка (ККС, Полтавська обл.) Та Інститут шовківництва, але виробництво шовку налагодити не вдається. Щоб зовсім не втратити галузь, об'єкти з вирощування шовкопряда та шовковиці в 2009 р. отримали статут національних, але із запланованих 100 тис.грн. держпідтримки на їх утримання було виділено лише 3 тис.грн. За перші півроку 2010 р. на утримання об'єктів не виділено нічого. У 2009 р. у ВШВ були отримані кокони, які були відправлені на ККС. Це підприємство отримує держдотації за сушку коконів. З коконосушарки було отримано 300 кг коконів, з яких було отримано 10 кг грени - яєць для вирощування нових шовкопрядів. Приблизно стільки ж планується отримати і в 2010 р. "Такий мізерний обсяг виробництва здатний забезпечити тільки наукову роботу в рамках шести дослідних тем", - відзначили в ВШВ.

За інформацією ВШВ, крім роботи над виведенням нових видів шовкопрядів, ведеться робота і з селекції шовковиці, листям якої вони харчуються. У 2010 р. було отримано замовлення на 36 тис.грн. на постачання фермерському господарству в Київській області плодової шовковиці. Зараз триває робота над виконанням замовлення.


 

Довідка "SQ". Кокони шовкопряда використовуються для виробництва шовку, який застосовується в медицині, легкоій і військової промисловості.