Кілька центрів ендопротезування потрібно створити в Харківській області. Про це 7 квітня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" повідомив заступник директора ДП "Інститут патології хребта та суглобів ім.Ситенка" (Харків) Володимир Радченко. За його словами, всього в Україні на рік роблять близько 5 тис. операцій ендопротезування, а у Великобританії - 50 тис. при однаковій чисельності населення двох країн. Щоб збільшувати кількість операцій, потрібно більше спеціалізованих медичних установ і підготовлених хірургів.

Як зазначив В.Радченко, в інституті ім.Ситенка на рік проводиться близько 120 операцій на хребтах дітей з усієї України. Їх роблять три хірурги. "Хотілося б, щоб у Харкові з'явився ще один центр, де робили б операції дітям. У рамках Харківської обласної програми боротьби з дитячим сколіозом такий центр повинен почати працювати. Після цього потрібно буде підготувати хірургів для проведення операцій. Ми вже готували хірургів для низки установ , наприклад, у Києві. Для того щоб з досить досвідченого хірурга підготувати фахівця з операцій на дитячому хребті потрібно близько семи років", - зазначив В.Радченко.

За його словами, створення центру потрібно також для вирішення проблеми ендопротезування суглобів. Зараз в інституті роблять 330 операцій з ендопротезування суглобів на рік, а потрібно робити 800 операцій. Окрім цього, робиться дуже мало операцій при переломах шийки стегна у людей похилого віку. Необхідність у проведенні таких операцій становить 120 на рік. Існують також проблеми при оперуванні хворих на туберкульоз кісток. "Влада бачать ці проблеми і розуміє, як потрібно їх вирішити, але для цього необхідний час. Адже свої проблеми є і в інших сферах медицини", - зазначив В.Радченко.

Довідка "SQ". Інститут патології хребта та суглобів ім.Ситенка АМН України був створений 1907 р. як Медико-механічний інститут. В інституті працює близько 503 осіб. Клінічну базу інституту складають лікарня на 240 місць та консультативно-діагностичне відділення.